Annonse
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nationaltheatret mangler midlertidig hovedscene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Det begynner virkelig å haste. Alle ansatte håper på en avklaring snarest. Det ville vært en katastrofe for Nationaltheatret og publikum om vi ikke fikk på plass en midlertidig hovedscene, sier påtroppende teatersjef Kristian Seltun til Aftenposten.

Bygget skal rehabiliteres for 1,9 milliarder kroner fra 2022. Tidshorisonten for oppussingen er fem til seks år.

Gjentatte forsøk på å finne en midlertidig scene har mislyktes. Alt Nationaltheatret har per i dag er tilgang på mindre scener i Kanonhallen på Løren og Torshovteatret.

Aftenposten har fått innsyn i en utredning som teateret har laget. Den viser hva det vil koste å sette opp en provisorisk hovedscene på en ledig tomt i byen. Teatret har også regnet på hva som vil skje om man må klare seg uten en midlertidig scene.

Det var kulturminister Abid Raja (V) som bestilte utredningen. Han skal bruke den som grunnlag når regjeringen skal avgjøre Nationaltheatrets fremtid.

Her er den midlertidige scenen til nasjonalteateret i London, The Shed. Den var i bruk frem til mai i år. Foto: Tony Hisgett / Wikimedia Commons

Dette mener Nationaltheatret vil skje uten en midlertidig hovedscene:

  • Publikumstallene vil mer enn halveres.

  • Teatrets billettinntekter vil synke med ca. 70 prosent.

  • Teatret må nedbemanne 50–60 årsverk.

Nationaltheatret håper imidlertid at staten vil bevilge 20 millioner kroner mer årlig til teatret. Dette skal hjelpe Nationaltheatret med å sette opp en midlertidig scene.

En tilsvarende løsning internasjonalt er The Shed i London, en løsning som var i bruk frem til mai i år, mens det britiske nationalteateret ble pusset opp. The Shed vant flere arkitektpriser.

Annonse
Annonse
Annonse