Annonse
Regjeringen begynner i feil ende når de vil innføre ny finansieringsmodell før de har gjennomgått kulturloven, mener direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening (NTO). Foto: NTO
Regionreformen

Å gi finansieringsansvaret for regionteatrene til fylkene vil føre til maktkonsentrasjon

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det melder Klassekampen.

Avisa skrev lørdag at regjeringen foreslår å si ifra seg hovedansvaret for finansieringen av regionteatrene fra 1. januar 2021, og vil redusere sin finansieringsbrøk fra 70 til 30 prosent. Fylkeskommunene vil erstatte staten og vil ta brorparten av finansieringen for regionteatre som Brageteatret, Hålogaland Teater og Rogaland Teater.

Forslaget kom i forbindelse med regionreformen som hevder å skulle spre makt ut i de nye fylkeskommunene.

Kulturloven må komme først

Det får direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening (NTO) til å reagere. Han mener kulturloven må skjerpes inn før fylkeskommunen overtar et slikt finansieringsansvar.

Kulturloven definerer hvilke oppgaver som tilfaller staten og fylkeskommunene i arbeidet om å sikre et bredt spekter av kulturvirksomheter over hele landet. I fjorårets kulturmelding varslet regjeringen at de ville revidere dagens aktive kulturlov som sist ble endret i 2008.

Til Klassekampen sier Gjelten at dagens finansieringsløsning er god nok, og at det ikke er god kulturpolitikk å erstatte den med en «fragmentert løsning». Når finansieringsmodellen blir endret før kulturloven, begynner man i feil ende, mener han.

– Vi ønsker oss en lov som tydeliggjør det offentliges ansvar for å sikre nettverket av profesjonelle musikk- og scenekunstinstitusjoner. Med dette hører også en egen bestemmelse om armlengdesprinsippet, som kan bidra til å sikre kunstens frihet og kunstinstitusjonenes uavhengighet, sier Gjelten til Klassekampen.

Maktkonsentrasjon

Både teatrene og fylkeskommunene har kommet med kritikk av regjeringens forslag, og frykter en økt maktkonsentrasjon. Fylkeskommunene er redde for at de ikke får nok midler til å sikre fremtidig drift av teatrene.

Gjelten trekker frem Turneteatret i Trøndelag som eksempel: I dag er teatret eid av fylkeskommunen, men dersom hele finansieringen også kommer derfra, vil det føre til en maktkonsentrasjon. Det sikrer ikke prinsippet om armlengdes avstand, mener han, men heller et eksempel på å «legge alle eggene i en kurv».

– Makta blir ikke mer spredd av å la alt tilskudd komme fra én regional kilde, sier Gjelten til Klassekampen.

Annonse
Annonse
Annonse