Det er bevilget litt over 46 millioner kroner til 38 danseprosjekter og 50 teaterprosjekter over hele landet i årets siste tildelinger fra Norsk kulturfond. Bilde fra pressevisningen av musikalen Spring Awakening.

Gorm Kallestad / NTB

46 millioner til dans og teater

Publisert: 21. desember 2020 kl 08.54
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

Norsk kulturfond har tbevilget litt over 46 millioner kroner til 38 danseprosjekter og 50 teaterprosjekter over hele landet. Temaene og formidlingsstategiene i prosjektene preges av koronapandemiens innvirkning på samfunnet.

– Vi ser en klar tendens mot flere utendørsforestillinger, vandringer og installasjoner for få publikummere av gangen. Mange kunstnere leter etter nye tilnærminger som lar dem arbeide med fysiske møter, særlig nå i lys av koronasituasjonen, og er tydelige på at de mener digital formidling svekker scenekunstens egenart, forteller scenekunstkonsulent Jørgen Knudsen.

Noen av rundens største bevilgninger gikk til kunstnere som skal arbeide med figurteater. Med utgangspunkt i Kafkas «Jegeren Gracchus» skal Grusomhetens teater i samarbeid med det japanske figurteaterkompaniet ISSHI-ZA, arbeide frem en visuell forestilling som forener europeiske og asiatiske tradisjoner.

Fagutvalgene har prioritert prosjekter fra kunstnere som bor eller arbeider i ulike regioner for å bidra til å bygge opp solide produksjonsmiljøer utenfor hovedstaden og de nærliggende områdene. Denne runden ble kunstnere fra henholdsvis Vestland og Troms og Finnmark prioritert på grunn av sterke prosjekter med egenart og tydelig skapervilje. Et eksempel er prosjektet «Error: Gender» av den tromsøbaserte dansekunstneren Mari Bø.

– Prosjektet går inn i den komplekse erfaringen til ungdom om kjønnsidentitet og seksualitet. Bø ønsker å skape et større rom for disse temaene gjennom kunsten og vil blant annet arbeide med tabubelagte spørsmål om pornografi og onani, avslutter Jørgen Knudsen.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb