Annonse
Å miste det gode samarbeidet med de frie kompaniene vil være et tap for scenekunsten, mener teatersjef Erik Ulfsby for Det Norske Teatret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Frie kompanier med usikker fremtid

– Et tap for scenekunsten

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

De to scenesjefene mener den usikre fremtiden til de frie kompaniene er den «mest alvorlige saken» for scenefeltet, melder Dagsavisen.

De frie kompaniene går en usikker fremtid i møte, ettersom de nå ser ut til å falle utenfor offentlige tilskuddsordninger.

Tidligere fikk frie kompanier, tidligere kalt basiskompanier, støtte fra basisordningen hvor man kunne få støtte for opptil 12 år.

Endret ordning

Ordningen har nå fått navnet «Fri scenekunst – kunstnerskap» og er lagt om. De etablerte frie kompaniene ser derfor ikke lenger ut til å passe som støttemottakere.

– Det kreves offentlige midler og stabilitet for å skape kunst av høy kvalitet over tid, og nå står vi i fare for å rive ned det som er bygget over mange år og dermed ta bort grunnlaget for det nye som kan skapes, skriver ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Den Norske Opera & Ballett i en e-post til Dagsavisen.

Tap for scenekunsten

Både Lorentzen og teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret beskriver de frie kompaniene som helt sentrale samarbeidspartnere. Til Dagsavisen sier Ulfsby:

– Det er viktig at at kompaniene får tilstrekkelige ressurser til å drive videre. Ellers taper scenekunsten i Norge noe viktig.

Annonse
Annonse
Annonse