Annonse
Oslo Nye ligger an til å sitte igjen med 6 millioner kroner i økt egenkapital etter koronapandemien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Bør betale tilbake sine overskudd

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Oslo Nye ligger an til å sitte igjen med 6 millioner kroner i økt egenkapital etter koronapandemien. Den summen kuttes nå i neste års tildeling til teateret, og pengene omfordeles til mindre aktører. Det skriver Aftenposten i dag.

Kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) mener at Oslo Nye Teater har fått for mye penger og at det skjer fordi kommunen har gitt teateret for mye koronastøtte.

– De pengene vil vi heller skal gå til andre som har behov for det, sier han til Aftenposten.

Også statlige kulturinstitusjoner bør betale tilbake sine overskudd, mener han.

Oslo Nye Teater kan fortsette med full aktivitet uten de 6 millionene som nå kuttes. Det forteller administrerende direktør Jan Beckmann til Aftenposten.

På spørsmål om han synes det er riktig på kutte, svarer han at «det er forståelig».

200 millioner kroner i overskudd i 2020

Aftenposten har tidligere vist at statsstøttede kulturaktører har gått med store overskudd under krisen. Disse får beholde pengene.

For mange offentlig støttede teatre, scener og museer har det lønnet seg å holde stengt. De har fått koronastøtte for tapte billettinntekter. Samtidig har de beholdt sin offentlige støtte, mens Nav har betalt lønnen til permitterte ansatte.

De 50 største kulturinstitusjonene i Norge gikk samlet med nesten 200 millioner kroner i overskudd i 2020, viser Aftenpostens oversikt.

I mai sa kulturminister Abid Raja (V) at han ikke vil kreve koronastøtte tilbake eller kutte i støtten for neste år.

– At flere institusjoner har midler på bok innebærer at de raskt kan komme i gang igjen med ulike prosjekter og tilbud til publikum, sier Raja til Aftenposten i dag.

Annonse
Annonse
Annonse