Annonse

Kulturbransjen

Vestfold og Telemark i et nøtteskall

Tall, størrelser, personer og prioriteringer.

Agder i et nøtteskall

Tall, størrelser, personer og prioriteringer.

Nordland i et nøtteskall

Tall, størrelser, personer og prioriteringer i kulturlivet i fylket.

Troms og Finnmark i et nøtteskall

Tall, størrelser, personer og prioriteringer i kulturlivet i fylket.

Trøndelag i et nøtteskall

Tall, størrelser, personer og prioriteringer i kulturlivet i fylket.

Viken i et nøtteskall

Tall, størrelser, personer og prioriteringer.

Konsertstedet Blå stenger

Skeptisk til «nøytral» rektor ved Khio

LederEn samlende eller splittende rektor?

Trekker Måns Wrange seg fordi det er for krevende å stå i rasismedebatten ved Kunsthøgskolen, eller fordi han bor i Sverige og har en krevende familiesituasjon?

Rektoren på KHIO trekker seg etter heftige diskusjoner om identitetspolitikk og ytringsfrihet

KulturlivetDerfor vil de ikke ha kulturpresident

– Kunst og kultur har en helt annen rolle i samfunnet enn idretten. Det står mye større ting på spill, hevder leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører.

Kulturdirektøren i RogalandLykkelandet som må omstilles

Rogaland har en stor kulturell bredde og en god økonomi, men hva skjer når oljen tørker inn?

Splittende diskusjoner på KHIO

Debatt om rasisme og sexisme tar av et halvt år etter at samme debatt startet på Kunstakademiet i København.

Møre og Romsdal i et nøtteskall

Tall, størrelser, personer og prioriteringer i kulturlivet i fylket.

Varsler mulig kulturstreik

Uenighet om ny pensjonsordning gjør at lønnsoppgjøret i kultursektoren havner hos Riksmekleren.

– Regionreformen er ikke død

Det ligger fortsatt gode muligheter der, for gode drøftinger med staten – selv om institusjonene ikke ble overført, mener kulturdirektør i Møre og Romsdal, Heidi-Iren Wedlog Olsen.

Avdelingssjefen for kultur i Innlandet– Kultur må ikke bare bli «kakepynt»

Vi kan ikke gi opp kamper, og fortsetter å jobbe for kulturens sak. Når økonomiske prioriteringer gjøres, er det lett å kutte i kulturen, sier avdelingssjef Randi Langøigjelten i Innlandet.

Bertheussen-saken– Vi tenkte det var en iscenesettelse rettet mot oss

Regissøren av teaterstykket «Ways of Seeing» oppfattet hendelsene ved huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara som et angrep på dem.

Kulturdirektøren i NordlandRigger til internasjonal eksponering

Det er ansatt direktør, kunstnerisk direktør og programsjef. Bodø blir snart europeisk kulturhovedstad, og det jobbes målrettet mot prosjektet «Bodø 2024», forteller fylkesdirektør for kultur, Stine Qvigstad Jenvin.

Dyreparken satte besøksrekord

Til tross for tidvis dårlig vær og utbredt koronasmitte i landet, har Kristiansand Dyrepark satt besøksrekord for høstferieukene 40 og 41.

Mingleforbud hadde én uventet, positiv effekt, sier arrangøren av 300 koronatilpassede arrangementer

Kulturarrangøren Salt på Langkaia i Oslo innså at de koronatilpassede arrangementene i sommer medførte noe som var godt nytt for musikkelskerne.

Masketrusselen

At ansiktet er veien inn til å forstå hvem vi egentlig er: vinduet inn til sjelen, er en urgammel forestilling. Bruken av korona-munnbind, eller masker som de blir kalt i utlandet, kan virke skremmende, skriver Nina Kraft.

Antall nordmenn som deltar på strømming av kulturbegivenheter går kraftig ned

Antall nordmenn som deltar på strømming av konserter eller annen underholdning på nett, har gått kraftig ned den siste måneden.

Synspunkt

Jens Bjørneboe – Protestfestivalens mest fremtredende inspirator?

Protestfestivalen ble unnfanget i Jens Bjørneboes ånd, og derfor var det naturlig at det var han og Henrik Wergeland som var festivalens første inspiratorer, skriver primus motor bak Protestfestivalen, Svein Inge Olsen.

Hun gjorde kometkarriere som komiker. Så ble hun ble innlagt med depresjon

«Jeg er komiker, forfatter, vernepleier og skjør i nøtta. Det har jeg papirer på», har Rigmor Galtung sagt. Neste måned kan du møte henne på Velferdkonferansen.

Frykter kompetanseflukt i flere år fremover

Sceneteknisk praksis må anerkjennes på lik linje som utdanningen til økonomer og sykepleiere, mener daglig leder Karen Sofie Sørensen i Kulturrom.

Kulturdirektøren i Agder– Skal bli fylket med høyest kunstnertetthet utenfor Oslo

En tøff koronatid og bommerter fra regjeringen stopper ikke kulturlivet i Agder. Allerede før pandemien brøt ut viste kulturlivet et imponerende engasjement for samfunnsutvikling, forteller kulturdirektør i Agder Kristin Tofte Andresen.

Nytt AFK-bilde hengt opp i Bergen

Natt til mandag hang gatekunstneren AFK opp et nytt bilde i Bergen. Kunstneren sier bildet er en kommentar på rettsprosessen mot Julian Assange.

Kilden kulturhus går ut mot røde lys

Mens over 100 kulturinstitusjoner satt sine fasader i rødt, forble Kilden kulturhus i Kristiansand hvit. – Utenfor vårt mandat å gå inn i en politisk debatt, sier direktør Harald Furre.

Se bildeneKulturbygg lyste opp i rødt i koronamarkering

Kulturorganisasjoner mener det brenner et rødt lys for Kultur-Norge på grunn av koronarestriksjoner. Derfor ble kjente bygninger farget i rødt onsdag.

Oslo 20200930. Åse Kleveland og flere i Kultur-Norge holder appeller under en markering på Eidsvolls plass. Senere på dagen skal flere kulturbygg i Norge farges rødt. Foto: Jil Yngland / NTB

Kulturarbeidere markerte rødt farenivå foran Stortinget

– Vi spiller for livet, sang Åse Kleveland i gang onsdagens demonstrasjon foran Stortinget, mens svartkledde scenearbeidere trommet på flightcasene i håp om å bli hørt av politikerne innenfor.

Kulturlivet ut mot FHI

– Handler mer om symbolpolitikk enn om det smittevernfaglige, sier daglig leder Tone Østerdal i Norske konsertarrangører (NKA).

I dag tennes røde lys for et kulturliv som blør

Regjeringen vil stramme inn og kutte kompensasjonsordninger som rammer kulturlivet. Onsdag kler over 100 kulturinstitusjoner sine fasader i rødt.

Langbordene fortsetter på Oslo-scenene

Mange holdt nok pusten for konserthøsten i hovedstaden da helseminister Bent Høie og byrådsleder Raymond Johansen kranglet om koronatiltak.

Onsdag tennes et rødt varsellys på scener over hele landet

Onsdag aksjonerer en lang rekke scenearbeidere og kulturhus over hele landet for å varsle om at det brenner et rødt farelys for kultur- og eventbransjen.

Lederspeilet

Minerva-redaktør Nils August AndresenHvit, rik og flink

Nils August Andresen unnskylder seg verken for kjønn, hudfarge eller penger i banken. Minerva-redaktøren er dog ikke rede for å ta over Aftenpostens gamle posisjon ennå.

NRK-programleder foreslår å hedre Harald Are Lund med plass ved nye NRK

Radiolegenden Harald Are Lund bør få sin hedersplass når NRK skal flytte, mener radiokolleger.

Seniorrådgiver for kultur i Trøndelag– Å utvikle kulturstrategi er balansekunst

Profesjonell-, fritids- og amatørkultur skal ivaretas. Disse oppgavene har vi tatt alvorlig, og vi har måttet bruke strategien vår fullt ut for å lykkes, sier seniorrådgiver for kunst og kultur i Trøndelag fylkeskommune, Richard Susegg Kvarving.

Kulturledere i BergenForbannet på byrådet

Mener korona-restriksjonene går urettmessig hardt utover kulturlivet.

Hørespill i podkast-tider

Radioteateret i NRK kan ikke leve på fordums storhetstid. Det skal tas nye grep som kan videreføre hørespilltradisjonen, i en tid der stadig flere lytter til radio og podkast.

NOKU-konferansen 2020Drivkraftsenter for gjenoppbygging

– Vi klarer ikke å redde kulturen med kompensasjon alene, sa Kulturrådet-direktør Kristin Danielsen under åpningen av årets NOKU-konferanse.

Kulturdirektøren i Viken– Stort fylke, mange muligheter

Til tross for et vanskelig år med pandemi, er fylkesdirektør i Viken John Arve Eide positiv på kulturens vegne. Han ser mange gode muligheter på kulturfeltet fremover.

Nasjonalmuseets styre mener direktør Karin Hindsbo var inhabil

Styret i Nasjonalmuseet fastslår at direktør Karin Hindsbo var inhabil i saken knyttet til et mulig samarbeid med Nicolai Tangen.

Stortingspolitikere kritiserer Nasjonalmuseets direktør

Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo får kritikk fra Stortinget for sin håndtering av økonomisk støtte til museet fra Nicolai Tangen.

Vil ha fakta før tiltak

Debatt om strukturell rasisme på Kunsthøgskolen i Oslo.

Karin Hindsbo inhabil i sak om Tangen-gave til Nasjonalmuseet

Advokater mener Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo er for nær venn av Nicolai Tangen til å involvere seg i en sak om en gave fra Tangens stiftelse.

KulturPlot med fylkessatsing

Gjør det lettere for deg som leser å holde deg oppdatert om kulturlivet i ditt fylke.

Debuter med «Heks on the beach»

Sigrid Bonde Tusvik er klar for sitt første soloshow som harselerer med heksejakt på folk med makt. Selv har hun ingen problemer med å bli kalt «heks».

Kulturdirektøren i Vestland– Vi må sørge for at kulturlivets infrastruktur ikke ødelegges

Det skjer mye spennende på kulturfronten i Vestland. Men kulturdirektøren er bekymret for kulturinstitusjonene som er avhengige av billettsalg under pandemien.

Ute i dagNy podkast fra KulturPlot

Nå har KulturPlots redaksjon en ny godbit til våre abonnenter, venner og følgere. I dag er «Plottet», vår nye podkast, ute på strømmetjenester og på nettsiden vår.

Fotografihuset i BjørvikaKampen er ikke over

Blir det fotografihus eller park og badeplass på Sukkerbiten i Bjørvika i Oslo? Til tross for byrådsvedtak om utredning, har ikke forkjemperne for Fotografihuset gitt opp.

Disse podkastene lyttet nordmenn mest til

«Friminutt» med humorduoen Herman Flesvig og Mikkel Niva topper Spotifys liste over hvilke podkaster nordmenn har lyttet til i koronasommeren.

Kulturstripa på NRK blir stadig tynnere

For ti år siden ble Kulturstripa lansert. I dag er den tynnet ut på tv, og det er klikk i sosiale medier som ruler, mener NRK-veteran.

Pris for beste tegneserie

Sproingprisen for beste norsk tegneserie går til Jens K. Styve som lager «Dunce» i Klassekampen.

Savner menn i barnebokbransjen

40 av 49 redaktører i barnebokforlag er kvinner. Nesten ingen menn søker på stillingene, ifølge forlagssjef.

Tegneseriekonkurranse– Hadde ikke råd til å vinne

Premiesummen var så lav at arrangørene måtte øke den, etter klager fra deltakerne.

Eventbransjen– Frykter at næringen forsvinner

En fjerdedel av bedriftene i bransjen tror de ikke overlever tredje kvartal i år uten økonomisk hjelp, ifølge ny undersøkelse.

Kim Friele får egen skulptur i Bergen

Den norske forfatteren og aktivisten Kim Friele (85) får nå egen skulptur i Bergen sentrum. Kunstner Lina Viste Grønli skal utforme verket «Benkene til Kim».

ForskningUmulig å stå stille til musikk

Nå er det bevist: Det finnes en indre danseløve i oss alle. Ny forskning viser dessuten at den musikken som ikke får det til å rykke i dansefoten er norsk.

Konsertarrangører frykter problemer langt inn i neste år

Norske konsertarrangører frykter at også 2021 blir et vanskelig år preget av koronarestriksjoner. De ber myndighetene opprettholde støtteordningene.

Annonse
Annonse
Annonse