Samfunn

Tobias Bøggild-Damkvist er tidligere assisterende HR direktør i Helse Sør-Øst RHF og spesialrådgiver i norske Sykehuspartner på diabetes.

– Det danske helsevesenet er todelt

– Vi er en protest mot det etablerte diabetesmiljøet, sier Tobias Bøggild-Damkvist i det nordiske gjør-det-selv-miljøet.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange som jobber med å fremme gjør-det-selv-teknologi for diabetes.

Tobias Bøggild-Damkvist er tidligere assisterende HR direktør i Helse Sør-Øst RHF og spesialrådgiver i norske Sykehuspartner på diabetes. Han er også direktør for den danske tenketanken Type 1 - Tænketank for diabetes, og mener det må bli mer fokus på brukerstyrt innovasjon innen helse.

Over 2000 i Norge og Danmark

På fritiden er han aktiv i det nordiske gjør-det-selv-miljøet, og driver med opplæring av helsepersonell og bidrar med data og innspill til forskningsprosjekter. I tillegg arrangerer han introduksjonsseminarer for å forklare hva Loop går ut på. Han snakker også om sikkerheten rundt systemet. Nettverksmijløet rundt Loop organiserer og involverer ifølge Bøggild-Damkvist over 2000 personer i Norge og Danmark.

– Vi er en protest mot det etablerte diabetesmiljøet, sier dansken.

Etterlyser vilje til å eksperimentere

Han mener industrien henger flere år etter gjør-det-selv-miljøene, og sier at det å kjempe mot systemet er en tung prosess. Bøggild-Damkvist opplever at industrien er for lite opptatt av brukerne, og han mener at både helsevesenet og diabetesforbundet er for konservative når det gjelder gjør-det-selv-bevegelsen.

– De tør ikke anbefale noe som helst som ikke myndighetene har godkjent. I kreftbehandling får pasienter tilbud om eksperimentelle behandlinger som ikke nødvendigvis er godkjent av helsemyndighetene. Jeg forstår ikke hvorfor det samme ikke skal gjelde for diabetespasienter.

Delt i Danmark

I Danmark er helsevesenet todelt, ifølge Bøggild-Damkvis.

Noen fastleger er positive, mens andre mener teknologien er farlig og truer med å rapportere pasienter som bruker loop-systemet til kommunen og ta fra de hjelpeapparatene.

Powered by Labrador CMS