Medisinprofessor Anne Spurkland gir leserne innsikt i hva immunforsvaret vårt er og gjør i ny bok.
Urupong

Ønsker å gi folk flest innsikt i hvordan immunforsvaret fungerer

Publisert: 25. juni 2021 kl 08.00
Oppdatert: 25. juni 2021 kl 16.03

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Pandemien har vist oss med all tydelighet hvor viktig immunforsvaret er for våre liv sammen med andre.

– Mange har blitt interessert i hvordan immunforsvaret fungerer, og hva man selv kan gjøre for å holde seg frisk. Boken samler trådene etter ett år med pandemi. Den gir en no-nonsense framstilling av hvordan immunforsvaret fungerer og hva som påvirker det, for eksempel søvn, mat, stress og vaksiner.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Immunforsvarets funksjon kan best forstås i et utviklingsperspektiv. Kroppens hovedoppgave er å føre slekten videre. Immunforsvarets rolle er å sikre at kroppen er frisk nok til å klare den oppgaven.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

Saken fortsetter under annonsen

– Immunforsvaret må balansere mellom å beskytte kroppen mot fremmede inntrengere og samtidig ikke skade kroppen i forsøket på å holde den frisk. Tittelen «Frisk nok!» oppsummerer derfor godt hva immunforsvaret gjør.

– Boken kan leses som et korrektiv til lettvinte påstander om hva man kan kjøpe eller gjøre for å styrke immunforsvaret. Det er hverken ønskelig eller mulig å styrke immunforsvaret gjennom inntak av bestemte matvarer eller isolerte stoffer. Det finnes ikke noen kvikk-fiks for et organsystem som er like gammelt som livet selv.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Den største utfordringen underveis i arbeidet, var tidsfristen. På grunn av temaets aktualitet, var det nødvendig å få boken ferdig mens pandemien fortsatt pågikk. Flere prosesser gikk parallelt. De siste setningene som kom med i boken ble derfor skrevet samme morgen som boken gikk i trykken.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg ønsker å gi folk flest innsikt i hvordan immunforsvaret fungerer, uten at det er nødvendig å kunne alle begrepene og detaljene immunologer støtter seg til.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg vil at leseren skal få respekt for at immunforsvaret er uendelig komplisert og motsetningsfylt, og at det beste vi kan håpe på er å ha et klokt immunforsvar, som reagerer på det som er fremmed, og overser det som er kroppens eget vev.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Kronprinsesse Mette Marit. Hun er opptatt av skjønnlitteratur, hun liker å lese og hun er flink til å spre begeistring for bøker. Det hadde vært supert om hun også av og til snakket fram sakprosabøker.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– En av de mest fascinerende sakprosabøkene jeg har lest er «Djevelen i den hvite byen» av Erik Larson. Den handler om arkitektene bak de første skyskraperne i USA og verdensutstillingen i Chicago i 1896 og samtidig forteller den historien om USAs første kjente seriemorder.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

Saken fortsetter under annonsen

– J.R.R. Tolkien. Jeg leste bøkene hans på norsk mens jeg gikk på ungdomsskolen, og de har fulgt meg siden. Han var professor i engelsk språk og litteratur, og brukte sin faglige innsikt i forfatterskapet.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At det er viktig at immunologer kan snakke om immunforsvaret så folk flest forstår. Jeg har erfart at ved å dele av min kunnskap, kan jeg hjelpe andre til å håndtere bekymring og usikkerhet i møtet med et nytt og ukjent virus.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Ledige stillinger – kulturjobb