Synspunkt

- Europa vet ingenting om samene

­ - I (det kontinentale) Europa er kunnskapen om samene svært liten. For eksempel vet så godt som ingen at samene er det eneste urfolket i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Av Jens-Eirik Larsen

Ingen kjenner deres historie, kolonialiseringen, tvangskristningen og deres skjebne i dag, sier MEK-direktør Elisabeth Tietmeyer til KulturPlot.

Museet i Berlin, som er et av Europas ledende etnografiske museer, er et av flere tyske museer som takket være ti norske millioner nå får blåst støvet av sin store samiske samling. De norske midlene kommer fra Kulturdepartementet, via Sametinget, og er kanalisert til et eget femårig prosjekt for å kartlegge samiske kulturminner i tyske museer. Prosjektet, som skal utvikle et samarbeid mellom tyske museer og norske samiske museer og samlinger, er fortsatt i en innledende fase.

- Samarbeidet med norske partnere gjør at MEK nå kan skaffe seg kunnskap om gjenstandene i samlingen, som deretter muligens kan bli tilgjengelig online. Informasjonen om alle gjenstandene vil nå bli oversatt til engelsk, og det i seg selv gjør at interessen for det samiske materialet kan bli større, sier Tietmeyer.

Tre tyske millioner

I Berlin har det norske initiativet gjort at MEK fikk til et samarbeid med Deutsches Zentrum Kulturgutverluste (German Lost Arts Foundation) og fått drøyt tre millioner kroner (295 000 euro) for en toårsperiode for å kunne gå dypt inn i materialet. Stiftelsen støtter arbeidet med å finne rettmessige eiere og opprinnelse til kunst og kulturminner som har havnet ulovlig i tyske museer og samlinger. Prosjektet har fått en engelsk tittel, The Sámi Collection at MEK. A Multiperspective Approch of Provenance Research, og starter opp i oktober.

- Når dette prosjektet kommer i gang, intensiveres vårt arbeid med det samiske, sier Tietmeyer. Hun vil gjerne at MEKs søkelys på samisk kultur skal bidra til at den internasjonale debatten om dekolonialisering, og tilbakeføring av museumsgjenstander fra europeiske museer til blant annet urfolk, endres. Slik hun ser det dreier det meste i dag seg om «det globale sør».

- Med vårt prosjekt ønsker vi å dreie debatten til også å gjelde de nordlige landene, sier Tietmeyer til KulturPlot.

Må se nordover

- Hvorfor ser vi bare sørover og ikke til våre naboland i nord? spør hun.

Det norske kartleggingsprosjektet er ikke tenkt som et prosjekt som skal føre til en massiv tilbakeføring av samiske gjenstander til norske samiske museer. Men Tietmeyer understreker overfor KulturPlot at MEKs eiere, blant andre den tyske staten, i utgangspunktet er positiv til tilbakeføring av viktige museumsgjenstander.

Hva tyske myndigheter mener konkret om tilbakeføring av samiske kulturminner kan vi få en pekepinn på med det første. For Meininger Museen i Thüringen har startet arbeidet med å finne ut om Folldalstromma, en samisk sjamantromme som har vært i museets eie i flere hundre år, kan tilbakeføres til det sørsamiske museet Saemien Sijte på Snåsa.

Powered by Labrador CMS