De Yavidaxiu / Wikipedia
Terje Nordby 16. desember

Las Posadas

Publisert: 16. desember 2021 kl 08.00
Oppdatert: 16. desember 2021 kl 11.28

I julemytekalenderen i dag handler det om den ni dager lange tradisjonen med opphav i Spania.

På denne dagen begynner «Las Posadas» i Mexico, for å minnes den hellige families reise til Betlehem, slik det er gjengitt i Lukas­evangeliet. Maria skal føde, men, som det står, «det var ikke plass til dem i herberget». Posada betyr herberge.

Ritualet kan spores tilbake til baskeren Ignatius Loyola. Han foreslo spesielle bønner som skulle fremsis ni dager i strekk før julaften. Bønnene ble satt sammen til et julespill som spanske misjonærer brukte til å spre budskapet i Mexico. De samme ni dagene hadde folk tidligere feiret den aztekiske solgudens fødsel. Paven ga tillatelse til en ekstra kirkefest med begrunnelse at de ni dagene kunne stå for de ni månedene i Marias svangerskap! Teologer er oppfinnsomme når det trengs. Markeringen begynte som et kirkespill, men ble, preget av utagerende glede, brakt ut på gatene.

Prosesjonen som legger av gårde når det mørkner, ledes av et barn kledd som engel, fulgt av to andre barn med bilder av Josef og Maria på en båre pyntet med kvister. Så følger resten av barna, deretter de voksne og til slutt musikerne, alle med fargerike blomsterkranser. Følget deler seg i to – de hellige pilegrimene og vertshusholderne – og går til et utvalgt hus. Pilegrimene bak engelen og den hellige familien går gjennom huset til en låst dør. Bak den står nå vertshusholderne. Pilegrimene banker på, og ber om husrom.

Vertshusholderne sier: «Hvem banker på så sent?» Pilegrimene: «I himmelens navn ber vi om losji, min kjære kone kan ikke reise lenger, hun er sliten.» Vertshusholderne svarer igjen: «Dette er ikke et herberge. Gå deres vei!» Pilegrimene synger nå at Maria snart skal føde, og endelig gir pensjonateierne etter: «Kom, hellige pilegrimer, inn i vår ringe bolig og våre hjerter. Denne natten er en gledens natt, for under vårt tak gir vi ly til Guds Mor.» Alle går inn og kneler i bønn. Deretter er det fyrverkeri og moro, mat og drikke. Åtte kvelder gjentar dette seg. Den niende, julekvelden, blir et bilde av Jesusbarnet båret inn og lagt i en krybbe.

Johannes av Korsets sang kunne stått som en poetisk kommentar til Las Posadas: 

Om du bare ønsker det
kommer hun imot deg
møter deg med lys og sang
på din mørke vintervei
ser hun mildt på deg
og ber 

Saken fortsetter under annonsen

deg om å stanse opp
Hun, en hellig Jomfru
Nå er hennes time nær
Hun skal føde og hun ber om å
få ly hos deg

Langt der inne i sjelen din
griper hun din hånd
hun trenger hjelp fra deg
Til verden kommer et hellig barn
Livets under skjer med deg

Jubel i hjertet!
Barnet er født!
Vern om det barnet bestandig!

Ledige stillinger – kulturjobb