Opplevelser

Teknisk museum: – Det er så mange hovedattraksjoner at det er farlig å nevne noen

MUSEUM ‎| Vi spurte direktør ved Teknisk museum, Frode Meinich, om museets attraksjoner, utstillinger og sprø situasjoner. Som da fyrsten av Monaco var på privatbesøk med sine tvillinger på syv år, der en av dem ville sove over på museet fordi det hadde vært den beste dagen i hennes liv. – Akkurat sånn vil vi at alle våre besøkende skal oppleve et besøk hos oss.

Publisert Sist oppdatert

­Hvor lenge har du hatt jobben du har nå?

– Jeg startet ved Teknisk museum i 2018, så nå har jeg allerede litt over 4,5 år med mye morsomt arbeid bak meg, sammen med en gjeng dyktige og engasjerte medarbeidere.

Antall besøkende i gjennomsnitt per år?

– Vi har et mål om å ligge på 250.000 besøkende pr år. Vi hadde flere enn det i 2019, men pandemien ødela mye så akkurat nå er vi på vei tilbake dit. Vi er spente på om vi når det målet i år.

Kan du kort fortelle om hovedattraksjonen(e) på museet?

– Hos oss er det så mange at det er farlig å nevne noen, men Oslo Vitensenter er en integrert del av vårt museum og det er klart at det er en viktig attraksjon og ikke minst læringsarena for mange barn og unge innen fysikk og naturfag. Gjennom lekende læring får de erfare og lære selv. Ellers må jeg nevne vår helt nye tele- og datautstilling som dekker en hel etasje hos oss. Det er en interaktiv opplevelse i seg selv og du blir geleidet rundt ved hjelp av kunstig intelligens som tar hensyn til både dine preferanser og tidligere besøkendes opplevelser. Der kan du virkelig boltre deg i interaktivitet og teknologi. Jeg vil også nevne Medisinsk museum som er en del av Teknisk museum. I fjor åpnet vi utstillingen «Liv og død»; en viktig utstilling som belyser fødsel, diagnose, behandling og død.

Hva er den viktigste utfordringen du har i jobben for tiden?

– Akkurat i øyeblikket er det helt klart å skaffe midler til nye spennende utstillinger og vedlikehold av museets bygninger. Pandemien og strømkrisen har satt sine spor og sponsormarkedet er heller ikke helt der det var.

Har dere planlagt noen spennende utstillinger/eventer fremover?

– Det har vi absolutt. Nå jobber vi med en ny stor utstilling om energi som skal se på energi både i et historisk perspektiv og i et bærekraftig fremtidsperspektiv. Den nye utstillingen er en del av museets arbeid med å utvikle en «integrert modell». Ambisjonen er å kombinere den klassiske museumsutstillingens bruk av originale gjenstander med Vitensenterets interaktive installasjoner og pedagogikk. Utstillingen åpner i november 2023.

Foto Far og datter på Teknisk museum. Foto: Lars Opstad

Hva håper du publikum sitter igjen med etter endt besøk?

– Jeg håper at våre besøkende sitter igjen med følelsen av å ha lært masse, gjort seg noen helt nye tanker selv og at de tenker at det var et suverent museumsbesøk.

Hvis budsjettet deres hadde økt med 30 %, hva ville styret/dere vurdert å bruke pengene på?

– Da ville vi blåst liv i drømmen om et stort planetarium, og så ville vi gjort enda flere investeringer i miljøvennlige ENØK tiltak.

Hva bør regjeringen gjøre for å styrke museene i Norge?

– Regjeringen gjør allerede en del for å skjerme museene i statsbudsjettet og de trange tidene vi er inne i, og det skal vi være glade for. Så tror jeg kanskje det viktigste er at de klarer å komme opp med ekstra tiltak når de helt uventede krisene kommer. De klarte det etter hvert ganske bra under pandemien, men i strømkrisen står museene foreløpig ribbet tilbake. 2023 blir et svært utfordrende år hvis vi ikke får kompensert noe for de høye strømutgiftene.

Har du en hyggelig, morsom eller sprø opplevelse på museet du jobber på, som du kan dele?

– I sommer hadde vi et privatbesøk av fyrsten av Monaco med sine to tvillinger på 7 år som blant annet selv fikk fyre opp både dampveivals og oppleve våre store modelljernbaner. Når de gikk overhørte vi den ene av tvillingene som sa at hun ville overnatte her og at det hadde vært den beste dagen i hennes liv. Akkurat sånn vil vi at alle våre besøkende skal oppleve et besøk hos oss.

Foto Direktør ved teknisk museum, Frode Meinich.Foto: Håkon Bergseth

Hvis du skulle anbefalt to andre museer, ett i Norge og ett i utlandet, hvilke skulle det vært?

– Utenlands blir det definitivt 9/11 Tribute Museum – Ground Zero. Dette er et fantastisk museum og minnesmerke over det som skjedde 11. september 2001. Selve museet befinner seg under bakken, i de enorme utgravde volumene som var Twin Towers to kjellerområder over mange etasjer. Hoveddelen av minnesmerket er to store vakre basseng og fossefall som følger fotavtrykket til byggene og stuper ned i midten av hvert kjellerområde. Meget vakkert og respektfullt gjort. Museets utstilling, som viser alt fra portretter av ofre, knuste brannbiler og bygningsrester til amerikanernes morbide trang til å vise gjenstander knyttet til likvideringen av Osama bin Laden, er helt fantastisk laget.

I Norge går jeg for Norsk Reiselivsmuseum i Balestrand som har et fantastisk flott bygg på et sted man ikke skulle tro at «nokon» kunne finne på å bygge museum. Jeg var selv litt involvert på slutten av byggeprosjektet og et besøk der er en flott opplevelse.

Satser dere på et internasjonalt publikum? Hva gjør dere eventuelt for å lykkes med dette?

– Tradisjonelt har ikke Teknisk museum hatt så mange utenlandske turister. Vi prøver, men det er ikke så lett i hovedstaden i konkurranse med Vikingskip, Vigelandsparken og Holmenkollen. Men nå har jeg nettopp registrert at cruisetrafikken stadig får yngre reisende, og også mange barnefamilier, så der skal vi absolutt sette inn støtet fremover. Det er kort vei fra Oslo havn til oss. Kun 12 minutter med tog.

Powered by Labrador CMS