Sophia Saenger har debutert som romanforfatter med boken «Ingenting her tilhører meg». 

Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss

«Derfor roman» med Sophia Saenger

–  Jeg håper den kan skape bevissthet og diskusjon rundt grenseoverskridende handlinger som befinner seg i gråsonen

Publisert: 29. april 2022 kl 08.21
Oppdatert: 29. april 2022 kl 08.53

 Hva handler romanen om?

– Boka handler om forholdet mellom eleven Thea og læreren hennes Kathinka. De utvikler en nær relasjon, hvor rammene for relasjonen er basert på skjev maktfordeling. I boka utforsker jeg dette spesielle vennskapet mellom en voksen og et barn, hvor forholdet er opplevd gjennom barnets øyne.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive romanen?

– Jeg er spesielt opptatt av nære relasjoner som befinner seg i gråsonen for hva som blir oppfattet som akseptabelt. Samtidig er det mye fokus på overgrep og grenseoverskridende handlinger i samfunnet.

–Jeg ville skrive en historie hvor det grenseoverskridende ikke nødvendigvis er enkelt å oppdage og definere. Ved å lese boka opplevd gjennom et barns øyne håper jeg man først og fremst kan kjenne det på kroppen.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg håper at denne boka kan tolkes og oppleves på ulike måter for dem som leser den. Samtidig håper jeg at den kan skape bevissthet og diskusjon rundt grenseoverskridende handlinger som befinner seg i gråsonen. Overgrep kommer i mange former.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Det var tidspunkter hvor jeg kjente på frustrasjon, men ikke en frustrasjon som førte til skrivesperre og en følelse av å ville gi opp. Tvert imot drev frustrasjonen meg videre, og til å arbeide enda hardere. Det er en driv jeg ønsker å dyrke videre, men jeg kommer nok helt sikkert også til å oppleve skrivesperre på et eller annet tidspunkt.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg har ikke gått på noen skriveskole, så jeg har ingen opplæring i dette. Skriveprosessen min så langt vil jeg sammenlikne med å lage noe i leire. Jeg har det veldig gøy med å leke meg med teksten, og med å forme den på nytt om igjen og om igjen. Det gjør jeg helt til den begynner å ta form.

– Jeg har vært så heldig å jobbe med en fantastisk redaktør som utfordret meg til å se teksten min med et nytt blikk gang på gang. Samtidig motiverte hun meg til å stå på videre hele veien.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

Saken fortsetter under annonsen

– Først og fremst andre forfattere.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Jeg skjønte at jeg ville bli forfatter når jeg hadde fått mitt første barn og var tjuefire år gammel. Da begynte jeg å skrive tekster for meg selv. Jeg har alltid formet fortellinger i hodet, så det å faktisk skrive dem ned var en åpenbaring og en lettelse.

Nevn én person du håper leser boken?

– Jeg håper at jeg kan nå en person som kanskje har opplevd noe liknende som Thea. Kanskje har man opplevd noe som har vært vanskelig å sette ord på. Om denne boka kan hjelpe noen med å gjøre det, blir jeg glad.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– The Vegetarian av Hang Kang. Det er en fantastisk bok om psykisk lidelse, og å være menneske.

Saken fortsetter under annonsen

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Nå leser jeg Only Human av Jenny Diski.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Å være enda mer i skogen enn jeg allerede er. Gjerne med sovepose, telt og folk jeg liker.

Ledige stillinger – kulturjobb