MusikkPlot

Bandet Sløtface på scenen under Spellemannprisen 2017 på Oslo konserthus.

En rekke artister kritiserer Spellemannprisen

– Ja, jeg vet at jeg framstår som en sur og bitter jævel, men dette er enda et grep som signaliserer at bredden i musikklivet i Norge er mindre viktig, skrev Marthe Valle mandag.

Publisert Sist oppdatert

Artist Marthe Valle var blant årets nominerte til Spellemannprisen i kategorien «Viser og visepop». Prisen ble delt ut på radio på mandag.

Dette kritiserer hun Spellemann for i en post på Facebook-gruppen Bransja Prat.

Kritikken går på at flertallet av Spellemannprisene deles ut utenom den direktesendte prisseremonien på TV. Hun mener at de med dette nedprioriterer bredden i norsk musikk.

Kun åtte priser deles ut fredag

Bare åtte av priskategoriene deles ut med publikum i salen på Sentralen i Oslo på fredag, mens de øvrige av de totalt 28 prisene deles ut i forkant denne uken i ulike settinger, noe NRK begynte med under koronapandemien.

De resterende utdelingene sendes i et forhåndsinnspilt samleprogram etter selve Spellemann-sendingen.

Flere trodde nok at dette var en slags nødløsning under pandemien, men Spellemanprisen følger altså opp med tilsvarende opplegg også i år.

Pressekontakt Simen Idsøe Eidsvåg i Spellemann sier til NRK at han forstår at utdelingen kan gjøre noe med nominasjonsopplevelsen.

– Det at man ikke deler ut alle prisene på samme sted til samme tid, er å gå litt vekk fra hvordan Spellemann har blitt løst årene før pandemien. Men at oppmerksomheten til alle de 28 prisene som skal deles ut er jeg ikke enig i at blir mindre, uttaler han.

KulturPlot har vært i kontakt med Eidsvåg, som skal komme tilbake med en mer utfyllende kommentar. Saken oppdateres når det foreligger.

– En føkkings prinsippsak

Valle fikk høre hvem som vant kategorien hun var nominert i på radioen mens hun satt i bilen i joggebuksa. Dette sammenligner hun med hvordan det var sist gang hun var nominert, for snart 20 år siden, da alle prisene ble delt ut samme kveld.

– Det var ærefullt og høytidelig, og om ikke alle kategoriene var like spennende for alle så var det en føkkings prinsippsak at de i hvert fall var like viktige på akkurat denne kvelden, skriver hun.

Valle presiserer i starten av innlegget at hun syns det er veldig stas å bli nominert, og gratulerer Tønes med prisen.

Innlegget har i skrivende stund over 600 «likerklikk» og en rekke kommentarer, der både artister og andre uttrykker støtte.

Flere kritiske

Tønes selv har i etterkant uttrykt støtte til Valle og kaller omstendighetene rundt måten han mandag fikk overrakt prisen på for «fryktelig feil»:

– Dokke måtte høyra på radio at eg fekk prisen på «Trafikk og Musikk»! Det blei fryktelig feil, alle sko våre i ein stor sal, litt nervøse og spente, fint pynta på ein stor fest for musikken. Beklage og respekt! lyder det fra Tønes på Facebook.

Artisten Tønes mottok sin første Spellemann under en TV-sendt seremoni med rød løper og det hele i Stavanger i 2012. Sin fjerde, for «Thilda Bøes legat», mottok han overraskende i en radiosending mandag. Foto Tommy Ellingsen / NTB

Frontperson Tuva Syvertsen i folkrockgruppa Valkyrien Allstars sier seg også enig i kritikken, selv om hun presiserer at hun opplevde fjorårets pandemi-prisutdeling som «gjennomarbeidet».

– Fra en musikers perspektiv er jeg enig med Valle, i at dette er kvelden man bør feire bredden i norsk musikkliv. Det er synd det kan oppleves som at en del musikk gjemmes litt bort, sier hun til Dagbladet.

Komponist og musiker Maja S.K. Ratkje mener årets utdelingsform forhindrer folk fra å bli presentert for bredden i norsk musikk.

– Spellemannprisen er mer enn et kommersielt bransjeshow, men dette gjør at utdelingen kjedelig nok beveger seg i den retningen, sier Ratkje til Dagbladet.

Fredag kveld holdes TV-sendingen til Spellemannprisen. Under direktesendingen skal det deles ut priser i følgende åtte kategorier: Country, RNB/Soul, Gjennombrudd og Gramostipend, Pop, Årets utgivelse, Årets låt, Hederspris og Årets Spellemann.

Powered by Labrador CMS