MusikkPlot

Sindre Tysdals debut-LP: Rock med fred, håp og takknemlighet som bunnplanker

Mye har skjedd i verden de siste årene, og da krigen i Ukraina brøt ut ble tekstene til Sindre Tysdal sterkt preget av uroen.

Publisert Sist oppdatert

­– Det er en variert, broket samling av låter, sier Tysdal på telefon fra Strømstad i Sverige, der han er bosatt.

Albumet består av rock, med både oppløftende og melankolske drag over seg.

Plata «PAX [SIC]» begynte han å skrive på forsommeren i fjor. Fremgangsmetoden var fri, og bar preg av at kreativiteten ble sluppet løs. Låtene rant ut av ham, ble skrevet ned og spilt inn.

– Jeg hadde ikke noe tema, men bare skrev i vei. Åpningslåta «En fin dag i vente» var den første jeg skrev. Så fikk jeg en ordre fra datteren min, om at en av låtene måtte hete «Stella» – som henne – og ordren ble utført, smiler han.

En annen låt ble til mens han klippet plenen. Riffet som festet seg i hodet hans ble værende, så han hadde ikke noe valg.

Alvor

Så tok tekstene en mer alvorlig vending. Trykket i nyhetsbildet preget ham, spesielt krigen i Ukraina. Da ble det naturlig å fokusere på fred, håp og takknemlighet samt tryggheten som vi tar for gitt i vår del av verden.

– Plutselig føltes det lettere å skrive tekster enn noen gang tidligere, forteller Tysdal.

Låta «Ask» har også en alvorlig tematikk. Den handler om hans klassekamerat som valgte å ta livet sitt, etter å ha opplevd mobbing.

– «Ask» ble skrevet i vinter. Den handler om min klassekamerat som var ressurssterk, men som dessverre havnet i mobbernes søkelys. Den som skiller seg ut og er annerledes står laglig til for hogg. Han var en både oppegående og intelligent person. Jeg jobber selv som lærer, og dette er en historie som fortjener å bli fortalt, utdyper han.

Foto Etter at Sindre Tysdal startet sin solokarriere i 2019, har han sluppet en rekke EP-er og singler. Nå har han sluppet sitt første soloalbum. Foto: Kristofer Göthe.

«Sal & lumine» ble til en spoken word-låt, der den brasilianske artisten og låtskriveren Leo Barross leser og synger på portugisisk. Tysdal hadde først fått kontakt med Barross på Instagram.

– Hvis du skulle trekke frem én låt som du er spesielt fornøyd med, hvilken ville det være?

– Det må bli «I din verden». Den har litt The Cure over seg. Jeg laget to versjoner av denne (en elektrisk og en akustisk, journ.anm.), som begge er på plata. Den var morsom å arrangere. Jeg kjøpte meg blant annet en bassblokkfløyte som jeg lekte meg med under innspillingen. I tillegg brukte jeg en del effektpedaler. Versjonene av låta er også i to forskjellige tonearter, men det skjedde faktisk tilfeldig. Låta handler om å finne en substans i livet som man kan holde fast ved, sier han.

Nytt albumprosjekt

Sindre Tysdal jobber allerede med oppfølgeren til «PAX [SIC]». Denne gangen tenker han å gå mer systematisk til verks i låtskrivingen, selv om han mener at begge metodene har sine fordeler. Han spiller også i rockebandet Sviir, som kommer med album på nyåret.

Tysdal har gjort en del live-strømminger, men begynner nå å bli klar for å spille for folk – i samme rom.

«PAX [SIC]» ble sluppet 21. oktober.

Powered by Labrador CMS