Sharon Van Etten under en 2018-opptreden. Nå later det lange rockehåret å være borte. Foto: AP

Sharon Van Etten om å lage plate under korona, jordskjelv og brann: – Føltes som jordens undergang

NTB
Publisert: 10. mai 2022 kl 09.04
Oppdatert: 10. mai 2022 kl 09.05

Sharon Van Etten kommer til Norge i juni – fem år etter forrige visitt. I bagasjen har hun seks kritikerroste album, hvorav det forrige, «Remind Me Tomorrow», endte på årsbestelistene til anerkjente medier som Pitchfork, NPR, The New Yorker, Rolling Stone.

Den nye platen slapp hun i forrige uke under tittelen «We’ve Been Going About This All Wrong». Og dette er Van Ettens pandemialbum, som hun har valgt å ikke slippe en eneste singel fra.

– Denne perioden er noe vi alle kommer til å huske resten av våre liv. Jeg tror ikke at bare én låt kan oppsummere den opplevelsen, sier Sharon Van Etten til TT.

Rett i karantene

Sharon Van Etten hadde akkurat flyttet fra New York til California og bygget ferdig sitt eget hjemmestudio da koronapandemien slo til. Sangeren måtte holde seg hjemme med mann og sin da tre år gammel sønn. For første gang siden karrieren hennes begynte å ta fart har hun spilt inn musikk på egen hånd.

– Jeg skrev alle låter til albumet i disse første månedene. Det er derfor jeg ikke slipper noen singler i forkant, men vil at man skal lytte på albumet i sin helhet. Det er en enhet som forteller en historie, forklarer hun.

Sharon Van Etten er født i 1981 i New Jersey, og vokste opp som mellomste i en søskenflokk på fem. Debuten kom i 2009 med albumet «Because I Was In Love».

Saken fortsetter under annonsen

Parallelt har hun også en karriere som skuespiller, og har medvirket blant annet i et avsnitt av den nye «Twin Peaks»-sesongen og har også en tilbakevendende rolle i Netflix-serien «The OA». Der synger henne rollekarakter Rachen en låt Van Etten skrev til serien. Men til tross for suksessen i filmverdenen er hun ikke sugen på å bytte bane.

Brenner ikke

– Skuespill er ingen pasjon eller noe som inspirerer meg, og jeg har ikke fått flere rolletilbud i det siste. Akkurat nå gjør jeg heller musikk til filmer og serier så jeg kan være hjemme med familien min i stedet for å reise bort på innspillinger. Jeg føler meg heldig som likevel hadde jobb under pandemien.

Hun beskriver karantenetiden som en mørk periode der musikken ble redningen. For i California kom det en rekke påbud om å holde seg hjemme unntatt for helt nødvendige ærend.

– Musikken var min måte å ta meg gjennom dette. Jeg hadde knapt flyttet og rukket å finne meg til rette i California, og plutselig kunne man ikke gå ut. Lekeplassene var sperret av. Så startet brannene, deretter jordskjelvene. Visse dager føltes det som at dette var verdens undergang, og at ingen fortalte det til oss, sier Sharon Van Etten.

Mer kontroll

Senere letnet restriksjonene, og Van Etten kunne ta med seg låtene hun hadde lagt grunnlaget for i hjemmestudioet til en produsent. Bandmedlemmene kunne møtes igjen, og det som ble «We've Been Going About This All Wrong» kunne begynne å finslipes i et ordentlig studio.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg følte at jeg hadde mer kontroll over dette albumet enn over mine tidligere fem. Den forrige skiven spilte jeg inn igjen og igjen, og det ble bare dårligere og dårligere. Sluttproduktet denne gangen ble mer tro mot hvordan låtene hørtes ut da jeg skrev dem, sier hun.

Når Sharon Van Etten nå reiser ut på verdensturné som oppvarmer for The National er et av stoppestedene Oslo – der både hun og The National blir å se på den nye festivalen Loaded på Kontraskjæret i Oslo. Dette blir tredje gang hun inntar Norge. Første gang var på Øya i 2014, så begeistret hun på Parkteatret i 2019.

Svenskættede Van Etten skal videre til Sverige, der hun har familierøtter, men medgir:

– Når man er på turné bare våkner man, spiser frokost og så er det tid for en ny konsert inen man rekker å få sett noe, og så videre til neste stopp dagen derpå. Sønnen min ble med på forrige turné, men jeg tror han ble mest lei, Jeg ville vise ham at dette er en jobb som kan være ganske kjedelig. Jeg tror jeg lyktes.