MusikkPlot

Plottet: – Janteloven kan bidra til at mange ikke våger å utforske musikk

Podkast | Therese Ulvan dro til California og satset alt på musikken. Vel hjemme igjen, har hun tatt et stort steg fra jazz mot rock på sin nye plate. I delen om kristendom drøfter tidligere leder for Human-etisk forbund, Lars Gule, spørsmålet om løpet er kjørt for religionen.

Publisert Sist oppdatert

Therese Ulvan er gjest i dagens utgave av podkasten Plottet. Hun forteller om veien fra å bli kastet ut av barnekoret, fordi hun sang for høyt, til fruktbare musikalske samarbeid i USA.

– Janteloven kan bidra til at mange ikke våger å utforske musikk, sier Ulvan.

Hør hele podkasten her.

Nå er hun ute med sitt fjerde album: I Am.

Hun har tro på tankens kraft. Som da hun sa til en venninne i Sverige at hun ville ha litt Tina Turner, litt Lenny Kravitz blandet med seg selv – og venninnen responderte med «jeg kjenner en som har jobbet med begge to».

Det var gitaristen Paulo Mendonca, som var i Sverige da. Therese Ulvan dro nedover på dagen, møtte ham – og de begynte å skrive sammen. Det ble en sang allerede første dagen forteller hun og sier at Mendonca «fanget det hun ville ha med én gang».

Både ja og nei

I delen om kristendom forteller Lars Gule at stadig flere tror mindre i de fleste vestlige, industrialiserte landene.

– Mange innenfor religiøse trossamfunn tror ikke på dette, men det er tullprat. Et klart flertall tror ikke på gud. All forskning viser dette - det er en entydig utvikling de siste 30-40 årene, sier Gule.

Lars Gule deltar i Plottet. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Grunnen er sekularisering, mener han. Individets forhold til det religiøse har forandret seg. Det har også troens plass i det offentlige: i lovgivning, formålsparagrafer og i bevilgninger til religiøse aktiviteter.

– Vi ser hvordan betydningen av den norske kirke har blitt stadig mindre, fordi staten bruker mer penger på andre ting - som veier, skoler, forsvaret og helsevesenet, sier han. Prester og biskoper har fått mindre å si i samfunnet.

Powered by Labrador CMS