Jazzmusiker Carl Petter Opsahl er gjest i dagens utgave av Plottet.

Foto

Tor Hauknes

Plottet: 40 år med musikk og Gud

Publisert: 1. desember 2022 kl 10.23
Oppdatert: 1. desember 2022 kl 10.54

­Carl Petter Opsahl feirer 40-årsjubileum som artist, og er gjest i KulturPlots podkast, Plottet.

Opsahl har også vært gateprest i Oslo i 20 år. Han forteller at prestegjerningen har inspirert flere av låtene på hans nye jazzalbum, «Kyrkja». Spesielt tiden han vanket på Kirkens bymisjons kafé, Møtestedet har satt musikalske spor.

Hør hele podkasten her:

Jazzklarinettisten har holdt på med musikk så lenge han kan huske.

– Jeg var i gang med blokkfløyta før jeg var fem år. Så dykket jeg ned i platesamlingen til mine foreldre. Der var Louis Armstrong, blant annet. Musikk har vært, og er, en definerende del av meg, sier Opsahl i podkasten.

Han begynte i korps, spilte etter plater, før han ble med i Caledonia jazzband.

– Da skjønte jeg at jeg var god nok til spillejobber, og begynte å skrive musikk. Det utviklet seg, og jeg skrev min første jazzmesse i tenårene. Låtskriving har blitt en viktig del av å være musiker.

Kirken ødelegger for seg selv

I delen om kristendom, spør vi prester, ateister, filosofer og forskere om løpet er kjørt for kristendommen. Dagens gjest – prest og forfatter Einar Gelius – sier blant annet at kirken ikke er nok opptatt av det evangeliske budskap.

Einar Gelius mener at kirken er for opptatt av politikk og posisjoner. Foto: Berit Roald / NTB.

– I stedet er kirken, og biskopene, mer opptatt av organisering av interne posisjoner og partipolitikk. Kirken er blitt et SV med sakramenter, sier han.

Gelius mener Jesus fortsatt har sprengkraften til å være viktig for folk, også i fremtiden, men da må kirken prioritere teologi fremfor politikk.

– Kirken er i en enorm krise, og oppslutningen synker. Vi må gi mennesker verdighet og frihet. Først da vil vi lykkes, sier Gelius.