Foto

Lisa Ekdahl fotografert i 2018 – før pandemien ga henne yrkesforbud i to år – og hun var Grammis-aktuell med forrige plate. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Lisa Ekdahl:

– Pandemien har gjort oss ydmyke

Publisert: 27. juni 2022 kl 10.38
Oppdatert: 27. juni 2022 kl 10.38

– Det har vært så tomt uten møtet med lytteren, sier hun.

Lisa Ekdahl hadde en god periode bak seg da koronapandemien brøt ut. I 2018 fikk hun en Grammis, som er svensk musikkbransjes egen pris, i kategorien årets Singer/Songwriter for albumet «När alla väger leder hem».

Så kom covid og satte alt på hodet.

– Om jeg noensinne har vært lei av noe som har med turnélivet å gjøre, så er det fullstendig bortglemt nå etter pandemien – og næringsforbudet for scenekunst, sier Ekdahl og fortsetter:

– Denne pandemien har gjort oss alle ydmyke – og sultne.

Jazznominert

Denne sommeren holder Lisa Ekdahl seg i Sverige, men til høsten venter nye oppdrag – der hun blant annet spiller i Oslo Konserthus 7. oktober. For hun har alltid vært populær her til lands – helt siden det selvtitulerte debutalbumet fra 1994 bød på «Vem vet» og «Benen i kors» som ble klassikere.

Norgeskonserten til høsten er del av en konsertrekke som også tar henne til blant annet Paris. Der skal «den svenske chanteusen» – som det heter i omtalen i Frankrike – på ny opptre på L'Olympia, det legendariske konsertstedet som Edith Piaf gjorde til sitt, og der Ekdahl spilte inn liveskive på for drøye ti år siden.

– En stund, da vi alle var i lockdown, lurte jeg på om jeg noensinne ville komme til Paris igjen, sier Ekdahl om sine tanker fra pandemitiden.

Det nyeste prosjekt hennes er albumet «Grand Songs», som utkom i oktober i fjor med hennes tolkninger av egne favorittlåter av alle fra Beyoncé og Billie Eilish – til James Taylor og The Supremes. Også det ble Grammis-nominert, for øvrig i jazzklassen – der Ekdahl var eneste kvinnelige artist på nominasjonslisten.

Turnétøfler

Når hun pakker til sommerturneen, sitter rutinene fra en lang artistkarriere godt i. Lisa Ekdahl har allerede en liste over hva som kommer til å følge med i turnébussen.

– Hodetelefoner er et viktig turnébusstilbehør. Jeg lytter på musikk og lydbøker når jeg reiser. Tøfler i bussen er også koselig. Og vi har en bra espressomaskin i bussen, så alle får god kaffe på veien til gig.

Vel fremme på konsertstedet, hva er livsnødvendig for Lisa Ekdahl på hennes såkalte rider – det som skal vente på henne i garderoben?

– Jeg har alltid avokado på min rider. Protein, fett og litt på salt på så trenger jeg ikke noe mer for å våkne opp.

Akkurat nå planlegger hun settlisten for sommerturneen, som tar henne fra Båstad i Skåne denne helgen fram til avslutningen på Rosendals slott i Stockholm på tampen av august. Der blir det å høre musikk fra alle Lisa Ekdahls album på morsmålet, men også noen kjenninger fra coverplaten «Grand Songs».

Alltid «Vem vet»

– På sommerturneer spiller jeg alltid «Vem vet». Det føles sommeraktig, sier Ekdahl, som en tid hadde et noe trøblete forhold til signaturlåten fra debutplaten. Men da hun fikk gjøre andre ting, var det lettere for henne å sette pris på den igjen.

– Den inviterte så mange inn i min musikk, sa hun til NTB for et tiår siden.

På spørsmål om hva som er hennes sykeste turnéminne gjennom alle disse årene, svarer Lisa Ekdahl:

– En gang spilte jeg i en liten by på Island, og da kom samtlige innbyggere i byen på konserten – unntatt en som hadde brukket beinet. Det kan man kalle bra oppslutning.