MusikkPlot

Øyafestivalen: – Mangler noen hundre frivillige

Selv om Øya snart er utsolgt i god tid før festivaltid, mangler de en god del frivillige. – Det finnes et par nye årskull av studenter som kanskje ikke er helt innforstått med hva det vil si å være frivillig på kulturarrangementer, sier PR-ansvarlig Jonas Prangerød.

Publisert Sist oppdatert

­Festivalsommeren er i gang for fullt etter to år med pandemi. Likevel er det andre faktorer som påvirker musikkbransjen denne sommeren enn de forrige årene. Endrede vaner, flyplasskaos og bransjeflukt fra sceneteknisk personell.

Øyafestivalen har fremdeles en og en halv måned på seg før det braker løst i Tøyenparken i Oslo. Nå er festivalen utsolgt for billetter, og det preger forventingene til festivalledelsen.

– Vi skal ønske velkommen til et stort publikum igjen og et veldig stort program med mange artister, sier PR-ansvarlig Jonas Prangerød.

I fjor i august fikk arrangerte Øyafestivalen en liten konsertserie med 1000 i publikum. Nå er de tilbake til normalen og i fullformatet. Totalt er det plass til 20.000 på festivalen – inkludert publikum, personell og frivillige.

– Vi hadde heldigvis et publikum som forventet at når samfunnet var tilbake til normalen, kom vi til å arrangere festival igjen. Mange behold billettene sine, og de tidligste var kjøpte høsten 2019.

Flesteparten beholdt billettene

Foto PR-ansvarlig for Øyafestivalen Jonas Prangerød. Foto: Øyafestivalen

Omtrent 80 prosent av de som kjøpte billetter under pandemien, behold billettene sine til Øya.

– Det høres nesten ikke ut som vi har solgt billetter etter pandemien, men det er mer komplekst enn det. Dagsbillettene hadde vi solgt få av da de første nyhetene om pandemien kom i overgangen mellom vinter og vår 2020. Vi hadde heller ikke sluppet så mange artister på det tidspunktet.

– Vi har solgt godt siden gjenåpninga tidligere i år. I tillegg til at mange behold billettene sine, har salget etter pandemien også vært veldig godt.

Festivalledelsen er nå i full gang med å rekruttere frivillige, men det ser ut til å gå litt treigere enn normalt.

– Vi har en del uker på oss og tror vi skal komme i mål med det. Vi merker at det går litt saktere enn ellers, men ikke noe dramatisk. Folk er kanskje litt ute av de vanlige rutinene sine etter to år opphold.

– Det finnes et par nye årskull av studenter som kanskje ikke er helt innforstått med hva det vil si å være frivillig på kulturarrangementer. Vi har gjort oss noen tanker der, men forventer absolutt å komme i mål.

En annerledes tid

Det er mange som føler at de lever i en annerledes tid nå med krigen i Ukraina og med to år med pandemi bak oss.

– Ulike bransjer og økonomier påvirker hverandre hele tiden. Prisstigningen i beslektede bransjer vil påvirke kulturlivet. Vi er bevisste på at det har skjedd mye på et par år her.

Kaos på flyplassene er nok noe de som legger opp turneplanene tenker mye på og som kulturlivet observerer med spenning.

– Vi har en kombinasjon av utenlandske artister som ankommer med fly og turnebuss til Oslo. Vi har vært med på tidligere at det har blitt store forsinkelser på flyplasser ute i Europa, og da har vi hatt god oversikt over hvilke artister som skal ankomme med fly og hvilke som ankommer på andre måter.

En del av artistene blir hentet på Oslo flyhavn av Øyafestivalens sjåfører.

– Det er svært sjeldent vi blir nødt til å avlyse konserter. Hver eneste festival byr på sine utfordringer, men vi klarer vanligvis å komme i mål. Vi får håpe at flyplassproblemene retter seg opp i løpet av sommer slik at vi slipper å leve med for mye usikkerhet.

Foto Øyafestivalen arrangeres 9. – 13. august i 2022. Foto: Øyafestivalen

Stor entusiasme

Mailer og meldinger fra ivrige festivaldeltakere har strømmet inn til Øya de siste ukene. De fleste lurer på praktiske ting, mens flere også ønsker å kun gi utrykk for at de gleder seg.

– Vi merker at det er en stor entusiasme blant deltakerne. Det har vært en propp i samfunnet som endelig skal dras ut i sommer. Veldig mange gleder seg til å komme tilbake til konsertene og kunne bevege seg fritt igjen. Særlig på en festival som vår hvor det skjer mye i løpet av hele dagen på ulike scener.

Ledelsen jobber stort sett under hele festivalen. De får kanskje ikke sett mer enn 10 minutter av hver konsert innimellom.

– Mye av gleden for oss som jobber med festivaler handler om å få med seg litt av stemningen til publikum underveis. Jeg gleder meg til å ta innover meg den gode stemningen og at det fungerer slik vi har planlagt.

– Veldig mye av spenningen er knyttet opp til å åpne portene i august og vite at nå er vi tilbake. Det er slike øyeblikk som er tilfredsstillende. Det er en spennende sommer for mange. Man skal riste av seg det man har blitt rusten på og komme i gang igjen.

Powered by Labrador CMS