Anne Grete Preus under Nordeas julekonsert i 2015.
Berit Roald / NTB

Oppgjør i rettssalen om instrumentene til Anne Grete Preus

Publisert: 22. februar 2022 kl 11.53
Oppdatert: 22. februar 2022 kl 11.53

Det er strid om tolkningen av Anne Grete Preus sitt testamente. Preus sin bror har nå tatt saken til retten, men tapte.

Låtskriver, sanger og gitarist Anne Grete Preus døde i 2019 etter en tids sykdom. Hun hadde etterlatt seg et testamente skrevet våren 2018, som erstattet et tidligere testamente fra 2014. Det har nå oppstått uenigheter blant arvingene om hvordan det nye testamentet skal tolkes, skriver VG.

– Partene er uenige med hensyn til hvordan deler av testamentet skal tolkes, heter det i dommen som kom fra Oslo tingrett.

De fem saksøkte, fire personer og Amnesty International Norge, fikk medhold i Oslo tingrett og Hans Ragnar Preus må betale sakskostnader på 148.500 kroner.

Striden i retten handler om en del av hennes instrumenter som eies av Villa Elvestrøm A/S, et selskap som i sin tid ble opprettet av Anne Grete Preus som eneaksjonær.

– Disse eiendelene tilfaller hennes bror, Hans Ragnar Preus, idet han er hennes legalarving, heter det i dommen.

Hans Ragnar Preus har opprettet Anne Grete Preus-fondet, som blant annet har som formål å «forvalte musikalske verk med og uten tekst av Anne Grete Preus og å dele ut stipend til kvinnelige musikere».

Saken fortsetter under annonsen

Hans håp med skiftesaken var at Anne Grete Preus sitt testamente skulle fullbyrdes. Dernest at de skulle få fondet opp og stå, ved at midlene til utkjøp av instrumentene som skulle gis til dem de var testamentert skulle gå uavkortet til fondet. 

– Hadde vi blitt hørt på dette, hadde begge deler vært uproblematisk, sier Hans Ragnar Preus til VG.

I testamentet står det at leiligheten til Anne Grete Preus skal selges og at salgssummen sammen med bankkonti og aksjesparekonti skal arves med et fastsatt beløp til tre personer, mens det resterende skal fordeles med 20 prosent til hver av de saksøkte.

De saksøkte i saken viser til at testamentet ikke har bestemmelser om at det skal opprettes et fond eller at midler fra Villa Elvestrøm AS skal inngå i et fond.

Derfor har retten frifunnet de saksøkte.

 

Ledige stillinger – kulturjobb