«The Listeners»
Foto

Operaen «The Listeners» av Missy Mazzoli spilles på Den Norske Opera & Ballett. Foto: Erik Berg

Opera: Jenter, transjenter og ikke-binære blir ikke hørt

Publisert: 27. september 2022 kl 11.47
Oppdatert: 27. september 2022 kl 11.47

­Operaen «The Listeners», som hadde urpremiere i Oslo lørdag, er komponert av noe så sjelden i operaverden som av en kvinne. Komponisten og Newyorkeren Missy Mazzoli sine operaer regnes som blant de viktigste i vår tid. Hun er et hett navn i samtidsmusikken, både for sin musikk og for sitt engasjement i å etablere et større mangfold i operaverdenen og det klassiske musikklivet, skriver Aftenposten.

Historiene til 50 prosent av befolkningen synes ikke

Selv hadde Mazzoli aldri en kvinnelig lærer, og opplevde ikke omgivelsene som støttende til hennes komponering. Hun mener at dersom ikke jenter blir oppmuntret, kan de føle at de ikke hører til. Resultatet er at historiene til 50 prosent av befolkningen aldri får se dagens lys.

Som et tiltak er hun en av initiativtakerne bak «Luna Composition Lab» ved Kaufman Music Center. Programmet er for unge jenter, transjenter og ikke-binære komponistelever mellom 12–18 år, der de får møte og forholde seg til kvinner og skeive mentorer.

– Dette programmet er kjønnsbasert fordi vi er bevisste på mangelen på mangfold innen klassisk musikk. Du bestemmer når du er 13–14 år om du ønsker å bli profesjonell musiker. Da er det viktig å se noen som ligner på deg selv, sier Mazzoli til avisen.

Speiler ikke samfunnet

Mazzoli mener det sårt trengs nye operaer i en mer mangfoldig verden. Til tross for at hun elsker musikken i mange historiske operaer, viser de et perspektiv som begrenser seg til en liten gruppe mennesker i en annen tid.

Saken fortsetter under annonsen

– Når bare en liten gruppe komponister får fortalt sin historie, speiler vi ikke samfunnet vi lever i. Vi trenger å høre fra en befolkning som er like mangfoldig og interessant som den du ser på gaten i New York eller Oslo, sier hun.

I operaen «The Listeners» er historien lagt til Amerika, med menneskers konstante jakt på sammenheng  som underliggende budskap. 

«Om du skal se bare én opera i år, la det bli Missy Mazzolis nye «The Listeners»», skriver Aftenposten etter premieren. 

 

Ledige stillinger – kulturjobb