No. 4 er klar med sin største konsert noensinne, i Oslo Spektrum om bare halvannen uke.
No. 4 / handout

No. 4 klar for sin største konsert hittil – tok sjansen da «alle andre» avlyste

Publisert: 8. mars 2022 kl 09.16
Oppdatert: 8. mars 2022 kl 09.16

De lot konsertdatoen 19. mars i Oslo Spektrum bli stående, til tross for all usikkerheten som rådet om hvor mange publikummere det kom til å bli lov til i hovedstadens storstue.

Men nå, rett før de skal entre scenen og gi sitt livs hittil største konsert, medgir No. 4-medlem Emilie Christensen overfor NTB at hun var ganske langt nede for et par måneder siden. Hun tenkte de heller fikk avlyse enn å utsette.

– Opp gjennom koronapandemien har vi alle mobilisert så mye følelser rundt dette med avlysninger og ting som ikke blir noe av, og som vi har opplevd regnes som «ikke så viktige». Det har vært det tyngste. Jeg tror mange i vår bransje hadde en mørk januar i år.

Men så begynte smittesituasjonen så smått begynte å snu.

– Da tenkte jeg «dette skal vi». Det føltes som det riktige. Det var litt deilig bare å gå for det – briste eller bære!

På bucketlisten

No. 4, som foruten Emilie Christensen består av Ingeborg Marie Mohn og Julia Witek, la ut Oslo Spektrum-konserten i mai i fjor.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi hadde snakket om det mange ganger. Det er veldig stort for oss. For en artist står det litt på bucketlisten, særlig fordi vi er et band som mange vet ikke er store! sier Christensen og sikter til at selv om trioen trekker et solid publikum også i andre norske byer, har de et stort hovedstadspublikum.

– Vi har spilt på de fleste små og store scenene, både Operaen og Sentrum Scene en rekke ganger, vi tok inn på Parkteatret og spilte en uke med seks konserter. Men vi har alle tre opplevd når vi sier at «vi skal spille i Spektrum», så tror folk vi sier feil og mener Sentrum! smiler hun skrått.

– Men det er et stort gap opp til Spektrum – og det har vært skummelt å tenke på, forteller Emilie Christensen på vegne av de tre:

– Vi snakket om det i dag, at det er absurd at konserten er rett rundt hjørnet nå – fordi det har vært så mange følelser knyttet til den, både skrekk og glede og stolthet.

Glede i fellesskap

Det har vært gjenåpninger, nedstengninger, nye gjenåpninger og nye nedstengninger. Nå er det et annet mørke som preger landet, med Russlands krigføring i Ukraina.

– Det føles rart å skulle pushe en konsert nå – når det er mørkt som nå. Men det eneste vi har her nå er å ha de gledene man kan ha sammen i et fellesskap, sier Emilie Christensen, som selv har brukt kulturlivet etter den siste gjenåpningen nå.

Saken fortsetter under annonsen

– Folk er blitt hjemmevante, det er forståelig. Noen kommer til å trenge tid til å venne seg tilbake til å være nære. Men nå har jeg selv vært på teater og konsert, og det føles nesten sterkere enn før. En hel sal som klapper og er sammen, ikke minst nå som verden er et helt nytt sted.

No. 4 kjører den såkalt lille løsningen i Oslo Spektrum, der det kun er publikum i hovedfeltet. Om billettsalget vil Emilie Christensen si dette:

– Vi har vært veldig usikre på om den kom til å bli noe av fram til for kort tid siden. Vi har ikke pushet den på grunn av denne usikkerheten.

Skal prate

På spørsmål om hvordan hun tror det blir å entre scenen på Oslo Spektrum, lyder svaret at hun liker å se publikum.

– Vi er glad i den intime følelsen av nesten å ha oversikt over hvem som er i salen. Men man kan få følelsen av samhold overalt, og vi er opptatt av at nærheten som vi er glade i, fortsatt skal gjelde denne konserten. At vi må være trygge på at det vi pleier å gjøre, som er å snakke med hverandre på scenen og prate med publikum, er best, sier Christensen.

– Vi kommer til å være i alt syv stykker på scenen, og det er ikke mer forsterkninger enn det vi pleier å ha. Vi har mange sanger – og mange nye sanger som vi aldri har spilt før, sier hun om forteller om arbeidet med å velge ut hvilke låter som fansen skal få høre 19. mars.

Saken fortsetter under annonsen

Null til hundre

De nye sangene er fra gruppens fjerde studioalbum, som utkom i november i fjor og fikk den passende tittelen «No. 4». Trioen har ikke spilt noen av låtene derfra live.

– Vi har jo knapt spilt live på to år. Grunnene er ikke bare pandemien, men også barn som har tilkommet i bandet. Så nå går vi fra null til hundre på kort tid, sier Emilie Christensen – som har et Oslo Spektrum-minne hun gjerne deler.

– En av mine topp tre konsertopplevelser var der med Eminem i 2001. Jeg og en venninne vant en konkurranse. eg var 14 år og hadde selv ikke noe forhold til Eminem. Men siden vi vant en meet and greet også, har jeg en signert CD! ler hun.

– Det var som en ny verden åpnet seg. Det var så enormt, det var sånt trøkk, en enorm lyd og så mange mennesker – der alle ropte og kunne tekstene. Det var så samlet, og det var utrolig gåsehudfrembringende, sier Emilie Christensen og legger til nå har hennes eget band et publikum som kan tekstene og synger med.

– De synger veldig høyt også!

Ledige stillinger – kulturjobb