MusikkPlot

Svensk bransjeorganisasjon tar grep om sin årlige prisutdeling – etter å ha hyllet en ransdømt rapper i fjor. Bildet er et illustrasjonsbilde, fra en prisutdeling i Norge.

Musikkpris skal ikke lenger deles ut til artister mistenkt eller dømt for visse lovbrudd

Den svenske bransjeorganisasjonen Musikförläggarne tar grep om sin årlige prisutdeling – etter å ha hyllet en ransdømt rapper i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Rapperen Dree Low mottok i november i fjor prisen for årets låt, som ble «Pippi». Musikförläggarnes prisutdeling favnet både 2020- og 2021-låter.

Men kort tid i forveien var Dree Low dømt til ett års fengsel for ran, der man også tok i betraktning hans tilknytning til et kriminelt nettverk, ifølge SVT.

Også P3 Guld og Grammis-gallaen delte ut priser til artister som var mistenkt eller dømt for lovbrudd. Blant annet ble Yasin årets P3 Guld-artist – samtidig som han satt i varetekt mistenkt for å ha deltatt i en planlagt kidnapping av rapkollegaen Einár, noe han senere ble dømt for.

Det skapte debatt om gangsterrap i Sverige, og nå er det slutt på at iallfall kriminelle musikkskapere hylles, melder TT.

Endrer vilkårene

Musikförläggarna vil endre vilkårene i prisstatuttene og får nå hjelp av eksterne jurister så vel som inkluderingseksperter til å lage nye retningslinjer. De vil gjelde fra og med under i år. Man har foreløpig ikke kommet frem til hva slags lovbrudd som skal diskvalifisere artister fra vinnersjanser.

– Vi anser at det ikke kan forsvares å hylle og gi oppmerksomhet til personer som har gjort seg skyldig i kriminelle handlinger som seksuelle trakasserier, overgrep, diskriminering, trusler og vold, sier Kerstin Mangert, leder for Musikförläggarna, til SVT.

Powered by Labrador CMS