MusikkPlot

Mangfold i musikkbransjen høyt opp på agendaen under by:Larm 2022

Få kvinnelige låtskrivere og debatt om det er vanskelig å booke kvinnelige artister, er sentrale temaer på konferansedelen av festivalen.

Publisert Sist oppdatert

­Etter en begredelig pandemiperiode kunne endelig by:Larm starte opp for fullt i 2021. Arrangementet gikk imidlertid av stabelen kort tid etter gjenåpningen. Derfor ser pressesjef Erik Egenes årets festival som den første, der de har kunnet planlegge program og arrangementer på en optimal måte.

– I fjor fikk vi gjennomført, men i år har vi hatt tid til å planlegge ordentlig. Det har ført til at programmet er bedre, og at det kommer til å bli en bedre festival, sier han til KulturPlot.

Bredt utvalg artister

130 artister fra Norden og utlandet skal spille under arrangementet 15.-17. september. Her finnes det både artister som er i ferd med å slå igjennom og ukjente artister som aktører tilknyttet festivalen mener har potensial for å gjøre det.

Foto – Musikkbransjen har behov for enda bedre rekruttering, sier pressesjef i by:Larm, Erik Egenes.

De ukjente har blitt plukket ut av en jury. 1100 artister har blitt til 20 gjennom en utvelgelsesprosess, kalt «Jury Selection», forteller Egenes:

– Artistene har sendt inn demoer, og en jury bestående av journalister, plateselskapsfolk og øvrige bransjeaktører har valgt ut artistene som får muligheten, sier han.

Mangfold på agendaen

På konferansedelen av by:Larm, legger vi merke til at mangfold i musikkbransjen har satt et tydelig avtrykk på programmet. Tidligere denne høsten kunne TONO melde at bare 2 av 10 låtskrivere er kvinner.

Foto Hôy La i aksjon under by:Larm 2021. Foto: Bård Andersson.

Akkurat denne problematikken er utgangspunktet for et av seminarene på by:Larm. Der stiller artist Amanda Delara, Sofie Søndervik Sæther fra JM Norway, Sira Berry fra Spotify og Odd Harald Jensen fra Arctic Rights Management. Siri Haugan Holden fra Balansekunst leder debatten.

Musikkbransjen har behov for enda bedre rekruttering

Et annet mangfoldstema handler også om kvinner: Er det så vanskelig å booke kvinner? Her deltar Mira Berggrav Refsum fra Oslo World, Viggo Randal fra Trænafestivalen og journalist George Ofori. Debatten ledes av Roza Taslimi fra Music Norway.

– Det er viktig at vi løfter frem mangfold. Musikkbransjen har behov for enda bedre rekruttering. Det er dessuten en både aktuell og viktig sak rent samfunnsmessig, utdyper Egenes.

Han trekker også frem øvrige temaer, og nevner Spotifys Master Class med råd og tips, diskusjonen om NRKs musikkprofil og satsingen på sync.

– Sync handler om plassering av allerede utgitt musikk i tv-serier og filmer. Dette blir stadig mer relevant. Det så vi senest da Kate Bush sin hit, «Running Up That Hill (A Deal With God)» plutselig toppet listene etter å ha gått viralt på TikTok fordi den figurerte i serien Stranger Things.

by:Larm pågår mellom 15 og 17 september. KulturPlot vil dekke enkelte av arrangementene.

Powered by Labrador CMS