MusikkPlot

Skal kappes om klassiskstipend på én million kroner: Strykekvartetten Opus13. Foto: Handout.

Kjemper om klassiskstipend på én million kroner

En sopran fra Bergen, en tenor fra Sarpsborg, en fiolinist fra Risør og en hel strykekvartett er nominert til talentstipendet i klassisk musikk på én million kroner.

Publisert Sist oppdatert

­Det prestisjetunge talentstipendet, som Equinor står bak, er del av talentutviklingsprogrammet som skal hjelpe unge talenter til videreutvikling av sin musikk og sine karriereløp.

Årets nominerte er godt i gang allerede. Juryleder Leif Ove Andsnes sier at juryen har hatt dem på radaren de siste årene.

– Talentene har allerede kommet så langt at de har blitt lagt merke til av det etablerte klassiske miljøet, fastslår han.

De fire nominerte navnene er Lydia Hoen Tjore, Eirik Grøtvedt, Ludvig Gudim og strykekvartetten Opus 13, som består av Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, Michael Andreas Grolid og Daniel Thorell.

– Årets nominerte representer et stort mangfold av fantastiske talenter innenfor klassisk musikk, sier Equinors sponsorsjef Thea Moen. Avgjørelsen om hvem som vinner stipendet faller på nyåret.

Dette er de nominerte

  • Strykekvartetten Opus13 består av fiolinistene Sonoko Miriam Welde (26) – som på egen hånd har vunnet stipendet som 20-åring – og Edvard Erdal (26), bratsjspiller Michael Andreas Grolid (25) og Daniel Thorell (25) på cello. Siste laurbær vanket i Banf International String Quartet Competititon, der de plasserte seg på andreplass i det som er en av verdens største konkurranser for strykekvartetter
  • Lydia Hoen Tjore (28) er en sopran fra Bergen som har jobbet målrettet for å bli en internasjonal operasanger siden hun var 11, og i dag har sunget på konserter og operaforestillinger med ensembler og orkestre verden over. Hun kom til finalen i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse 2021 og vant Ingrid Bjoners stipend som beste norske deltager
  • Ludvig Gudim (23) er fiolinist og vant i 2019 Juilliard Violin Concerto Competition, arrangert ved New York-skolen der han studerte. Etter å ha debutert på Nobels fredspriskonsert som 11-åring har han også vært solist for Oslo-Filharmonien. Han har vært nominert to ganger tidligere til millionstipendet. Debutplaten kom i oktober
  • Eirik Grøtvedt er en 29 år gammel tenor fra Sarpsborg som har vært ansatt som solist i ulike roller på Operaen i Oslo, og sunget i Grieghallen med Bergen Nasjonale Opera og på Oscarsborgoperaen
Powered by Labrador CMS