MusikkPlot

Kåre Indrehus beveger seg i en ny retning

Kåre Indrehus er ute med singelen «Alt som øyet ser». Den nye låta tar for seg menneskets samspill med natur, vitenskap og skjebne, og den belyser både eksistensielle og politiske spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Musikeren sier det alltid er spennende å slippe nye ting. I den siste tiden har han sluppet flere smakebiter på det kommende albumet «Det er en drøm å være til», som utgis den 17. juni.

Den nyeste singelen er en av hans personlige favoritter. Han forteller at låta beveger seg i en litt annerledes retning enn de tidligere utgivelsene hans, og at kona, Maria Ingrid Vosgraff Moro, er andrestemme på låta.

– Hva handler låta om?

– Jeg har forsøkt å skrive en litt svevende låt, som først handler om vårt grunnleggende behov som menneske om å forstå våre omgivelser, og det å kontrollere omgivelsene hvis vi ikke forstår dem. Å skape mening hos oss selv og føle at vi har kontroll. Da kommer man fort innom eksistensielle, religiøse eller politiske tanker, sier Indrehus.

Elektronisk lydbilde

Måten singelen kom til liv var gjennom Indrehus’ beslutning om å bevege seg mer mot et elektronisk lydbilde. Tidligere har musikeren komponert materiale utelukkende på akustisk gitar eller piano.

Med den nye retningen har inspirasjonen kommet fra nye vinkler. Indrehus har produsert singelen og det kommende albumet selv, og beskriver valget om å gå i en ny retning som en helt naturlig utvikling.

Idéen for låta kom da Indrehus hørte på en kollega som gjorde et akustisk cover av KISS-klassikeren «I Was Made For Lovin’ You». Han forklarer at den begynner med ordet «Tonight», derav fikk han tanken om å starte en låt med «I kveld». Måten kollegaen fremførte KISS-låta inspirerte Indrehus til å sette seg ned og lage noe på idéen.

– En tekst kan komme plutselig, jeg setter meg ikke ned og tenker «nå skal jeg skrive om…». Det bare kommer, utdyper musikeren.

–Dette er en litt alvorlig tekst.

Snev av humor i det alvorlige

Med den nye musikken utforsker artisten det elektroniske, og har dykket ned i en verden av synths og elgitarer. Der fant han nye vendinger som har gjort at tekstene har kommet til på litt andre måter enn tidligere. Indrehus er opptatt av å skrive tekst og lage musikk med mening. Han ønsker at musikken skal være åpen for å tolkes på ulike måter.

– Jeg vil også at tekstene skal kunne stå litt for seg selv som små dikt, og det å leke med ord. Akkurat i denne sangen, selv om den er alvorlig, er det noen vendinger som gjør at den får et snev av humor. «Vi står på kanten, det var bra vi fant den», et litt humoristisk rim midt i det alvorlige, beretter musikeren.

Når Indrehus begynte med musikk, fant han mye inspirasjon i litteraturen. En som han alltid har likt å lese er Charles Bukowski, som han sier hadde en veldig fin måte å blande det såre med humor. Når det gjelder musikk, hører musikeren mye på norsk musikk, med ung indiepop i spissen.

Musikeren sier han liker å gå i nye retninger og få nye innfall.

– Man finner litt inspirasjon av å gjøre nye ting. Det nye albumet går på mange måter i en ny retning. Det var veldig akustisk på de forrige, nå blir det mer elektronisk. Det har vært en fin måte å utvikle uttrykket på, sier han.

Glad i tvetydelighet

– Hvor viktig er det for deg å formidle et budskap med musikken din?

– Det er helt sentralt. Det trenger ikke alltid være så tydelig, ofte glad i tvetydelighet, forteller musikeren.

Når det kommer til hvilke artister han mener er flinke med formidlingen av budskap, nevner han indiepopartisten Michelle Ullestad, som han har hørt mye på i det siste. Så forteller han at visesangeren Asbjørn Ribe er dyktig. Videre legger han til Kristian Kaupang, som han sier har tydelige historier og budskap i musikken.

– For meg er det viktig at budskapet får lytteren til å tenke på tekstene og sette dem i sammenheng med eget liv, sier Indrehus.

– Hverdagen inspirerer meg og, jeg er småbarnsfar og alt. Sosiale sammenhenger, å gå en tur i skogen med hunden er også inspirerende, legger han til.

– Hva er din favorittlinje fra «Alt som øyet ser»?

– «I kveld går vi mot skogen,
og vi er som plogen
og frøet sådd»

Produserte musikk under nedstengingen

– Hvordan har det vært å produsere musikken selv?

– Musikken ble produsert i perioder med nedstenging og lite konsertvirksomhet, noe som gjorde at jeg fikk ganske god tid til å jobbe med det, sier han.

Videre forteller han at det har vært gøy og spennende å jobbe med den nye musikken. I tillegg til at kona hans er med på den nyslupne singelen, er hun også med på to andre spor på plata. Så har Indrehus også en duett med Jørund Vålandsmyr, fra bandet Country Heroes. Han legger til at det er Svein Erik Åmås som har mikset og mastret plata.

– Kan du beskrive det kommende albumet med tre ord?

– Rytmisk, elektrisk og lysere.

Ideen for albumet kom som et resultat av det forrige albumet, «Aleine på jorda», som var veldig koronapreget med litt tunge temaer. Han ønsket å lage en reaksjon på det, og følte på et behov for å skrive om lysere ting.

– Hva er det beste med å stå på scenen?

– Det å kunne formidle sangene i sammenheng med historiefortelling. Bare det å utvide uttrykket med å fortelle litt morsomme og alvorlige historier, sier musikeren.

– Hva er planene fremover?

– Har noen planer på scenefronten nå, så planlegger vi ting for høsten. Fredag 20. mai spiller jeg i Lunde i Telemark, så skal jeg til Oslo 2. juni, så blir det en konsert i Stavanger 15. juni.

Konserten i Oslo vil foregå på Café Mir, på Grünerløkka. På arrangementsiden fortelles det at konserten vil inneholde musikk, lyrikk og et snev av stand-up.

– Så jobber jeg med noen spennende ting fra august, forteller Indrehus

Powered by Labrador CMS