MusikkPlot

Gråt da han så Maud Angelicas tale i Ari Behns begravelse – og skrev sang om sin egen fars selvmord

Benny Borg satt mutters alene på hytta og så på TV-overføringen av Ari Behns begravelse i januar for snart tre år siden – og gråt.

Publisert Sist oppdatert

Det var Behns datter Maud Angelica, da 16 år gammel, og hennes sterke tale som berørte musikerveteranen så sterkt at tårene strømmet. For det bragte gamle, ubearbeidede minner frem i dagen.

– Jeg fikk et flashback. Det dreier seg om min egen far, som valgte å ta sitt liv da jeg var 24 år gammel. Familien har ikke snakket om det, det var hysj hysj. Men da Maud Angelica holdt den sterke talen til sin far satt jeg på fjellet og grein som et lite barn. Det gjorde at jeg samme kveld satte meg med gitaren for å fortelle min egen historie.

For sterkt?

Det ble sangen «Pappa», som fredag slippes som første singel ut fra Benny Borgs vårklare tredjeplate med sine nye samarbeidspartnere Åge Reite og Rune Berg i Lydbroderiet studio.

Foto – Jeg kan ikke selv bli sentimental på scenen, sier Benny Borg – som ser publikum i salen tørke tårer når han synger sine nye sterke sanger. «Pappa», om farens selvmord, har han sunget to ganger live hittil. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg grøsset på ryggen da jeg hørte på låten jeg hadde skrevet, og tenkte «hva driver jeg med». Men jeg ringte til Ole Waage (Borgs manager i en årrekke) og sang den for ham på telefonen. Jeg trengte en tilbakemelding på om dette var for sterkt, og han sa «overhodet ikke».

«Pappa, i dag skjønner jeg hvordan du hadde det da. Pappa, i dag skjønner jeg hvorfor du aldri sa fra. Den dypeste kjeller var ikke dyp nok, du flyktet fra mamma og din barneflokk, men nå forstår jeg det du ikke sa», synger Benny Borg til faren.

Takk og tårer

Men det tok altså mange, mange år før Benny Borg ble villig til å snakke om det – noe han forklarer slik i sangteksten: «En pike på 16 år snakket til meg. Det gjorde at jeg ville synge til deg. Pappa, endelig har du fått din egen sang».

Mottagelsen har vært sterk, forteller Borg – som innrømmer at han ble litt sjokkert over hvordan «Pappa» treffer tilhørerne. For han har fremført den to ganger på konsert allerede: På Chat Noir-showet i forrige uke, og i Mo i Rana sist helg.

Foto Maud Angelica Behn sterke tale i begravelsen til faren Ari Behn inspirerte Benny Borg til å snakke ut – i en sang – om sin egen fars fortiede selvmord for over 50 år siden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Den er veldig ærlig og litt selvutleverende for så vidt, konstaterer han og medgir at det var en ny opplevelse å fremføre sanger om mellommenneskelige forhold som «God morgen, min kjære», «Den store dagen» og nå «Pappa»

– Jeg var helt ødelagt i starten der jeg sto på scenen og skulle dele mine innerste tanker. Men så tok folk så godt imot dem, de takket selv om de tørket tårer også. Når du står på scenen, registrerer du hva som skjer blant publikum. Jeg får nesten dårlig samvittighet, funderer den milde artistveteranen.

Fortsatt imponert

«God morgen, min kjære», som han skrev til sin avdøde kone Liv, er den låten han hittil har fått flest tilbakemeldinger på. Folk takker ham for at han «sier det jeg selv ikke klarer å si».

Foto Med seg på sangen «Pappa», som slippes 21. oktober, har Benny Borg musikere som Geir Sundstøl (pedalsteel), Pål Hausken (trommer. perkusjon), Jo Berger Myhre (bass), Lise Voldsdal (stryk), Rune Berg (gitarer) og Åge Reite (tangenter). Foto: Lydbroderiet

– En sang er ikke en roman, men en historie som skal forteller på tre-fire vers på en forståelig måte. Da må du komprimere, si det du vil si på en effektiv måte. Det er jævlig vanskelig, og krever tid, kunnskap og erfaring.

Han er fortsatt imponert over Maud Angelica, og hvordan hun rakrygget sto ved farens kiste og holdt sin avskjedstale. Når han tenker tilbake på seg selv i tiden rundt sin egen fars dødsfall, sier Benny Borg at han «ikke hadde intellekt nok til å kunne tenke slik hun gjorde».

– Det var det som gjorde at jeg femti år senere tenkte «nå skal jeg fortelle min historie».

Snakke om det

Litt av hensikten med «Pappa» er å få flere til å snakke om vanskelige ting, sier Benny Borg til NTB. Det er rundt 600 selvmord i Norge i året.

– Da må det ligge et eller annet samfunnsmessig til grunn. Jeg er ikke fagperson, jeg aner ikke hva man skal gjøre med det, men jeg kommer på det Hanna Kvanmo sa om hvordan nabokjerringene passet på hverandre. Det skumleste er dem som er tause om det de tenker på å gjøre. Som brått er borte, uten at familien har skjønt noe, sett signalene. Jeg har ransaket mitt eget hode og sjel om pappa. Jeg hadde flyttet til Norge da. Men jeg tenker «er det ting jeg burde oppdaget? Ting jeg burde gjort?».

Mange menn snakker lite, og Benny Borg tror kvinner har en fordel.

– Selv sier jeg ting rett ut til mine venner og prøver å fremme en åpen holdning. Mine mannlige venner er blitt veldig åpne.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helses Hjelpetelefon, ring: 116 123

Powered by Labrador CMS