MusikkPlot

Finlands største musikkeksport legger verden for sine føtter igjen

Symfonimetal-bandet Nightwish har gått igjennom mange endringer og konflikter i sine 26 år siden oppstarten – og bandet har også klart kunststykket med å bli Finlands største musikkeksport.

Publisert Sist oppdatert

Nightwish ble grunnlagt i 1996, og det store internasjonale gjennombruddet kom på begynnelsen av 00-tallet. Sangeren Floor Jansen har vært med på laget siden 2015, og nylig var hun og resten av Nightwish en av hovedattraksjonene under Sweden Rock. Gruppa er nemlig i gang med en lang verdensturné etter pandemien.

Jansen sammenligner det med å sette seg på en sykkel igjen, etter mange år. Lærdommen sitter i ryggmargen.

– Jeg har virkelig savnet det. Jeg trenger både et hjemmeliv, og et artistliv. Og selv om jeg og mannen min (Hannes van Dahl som er trommis i metallbandet Sabaton, red.anm.) forsøkte å ha fokuset på alt vi kunne gjøre, i stedet for hva vi ikke kunne gjøre, er det ingenting som kan erstatte det å reise ut og spille for et levende publikum, sier hun.

«Let's festival!»

Jansen forteller at turnéstarten ble sparket i gang på en festival i Finland. Værgudene var ikke nådige, men det var ingenting bandet lot seg hefte ved.

– Da vi kom fram, regnet det selvfølgelig skikkelig. Det var ti grader, alle hadde støvler på seg – og det var søle absolutt overalt. Da var vi tilbake, da var det bare «let's festival!».

Etter turneen, som ifølge beregningene skal fortsette til juni 2023, er planen at Nightwish skal i studio igjen, for å spille inn sitt tiende studioalbum.

– Dette blir det tredje albumet jeg er med på som passer sammen tematisk. Jeg gleder meg veldig til å begynne å jobbe med låtene, bli kjent med dem og se hvordan alle i bandet kan tilføre sin egen kreativitet.

Tyngre sound

Floor Jansen vil holde detaljer om det kommende albumet hemmelig. Men hun kan gå med på at albumet kommer til å være på den litt tunge siden, samtidig som hun lover at den typiske Nightwish-sounden skal være til stede.

Bandets tekster og tematikk var i starten inspirert av det gotiske og av fantasy, blant annet med tekster som førte tankene til Tolkiens «Ringenes Herre»-univers.

Men de siste albumene, «Endless Forms Most Beautiful» og «Human II Nature» har hatt et annet preg, sier Floor Jansen.

– Det er ikke fantasy, med alver og slikt, det handler mye mer om kjærlighet til vår virkelige verden. Men det minner likevel om en fantasiverden, ettersom alt i vår virkelige verden er helt fantastisk. Vi elsker enkelt og greit verden vi bor i, sier Jansen. Som er gruppas tredje sanger etter at bandet startet opp. Også andre medlemmer er byttet ut gjennom årenes løp, og konflikter innad i bandet har skapt overskrifter.

Jansen, som også planlegger å utgi soloalbum i 20223, sier det er vanskelig å ha et band gående i lang tid uten at det oppstår gnisninger.

– Men musikken er viktigere enn alt dramaet rundt. Det er det vi er opptatt av: En ærlighet som går på at vi vil være tro mot musikken.

Powered by Labrador CMS