MusikkPlot

Emil Kárlsen og russiske Ekaterina med sterk protestlåt

Låten som den samfunnsengasjerte, samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

Publisert Sist oppdatert

Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor.

– Utenriksministrene fra Norge, Russland og Finland, viseutenriksministrene fra Sverige og Island, samt politikere og representanter fra EU, Danmark og Barentsregionens urfolk, var samlet. Ønsket var at jeg og Ekaterina skulle fremføre noe sammen. Dermed heiv vi oss rundt og skrev låta kvelden før toppmøtet fant sted, og spilte den inn dagen etter urfremføringen, forteller Emil Kárlsen:

– Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. Lite visste vi at låta skulle komme til å bli veldig mye mer aktuell. Med det som skjedde fikk teksten i låta et nytt lys, og låta måtte ut så fort som mulig.

Plateselskapet Rural Rebel Rock beskriver Kárlsen som en av vår tids tydelige samiske kulturbærere og en del av bølgen av unge, samfunnsengasjerte samiske kunstnere. Han er skuespiller, «Stjernekamp»-dommer, fronter bandet Resirkulert og er soloartist. Ekaterina Efremova er fra Murmansk og er både sanger, klassisk gitarist, låtskriver, komponist og dukketeaterskuespiller.

I en uttalelse sier hun at musikk forbinder oss, viser at vi er likere og nærere hverandre enn vi tror, og at «vi holder fast ved musikken som et livreddende strå, særlig i vanskelige tider».

– Det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk. Vi ønsker å bygge bro gjennom musikken i en tid der vi sårt trenger å holde kontakten med hverandre. Folket i begge direkte involverte land rammes ganske hardt nå, og har vært under hardt press i lang tid. Derfor kjennes det veldig viktig å gi ut denne låta nå, sier Kárlsen og legger til at det føles fryktelig skummelt.

– Jeg er redd for å sette noen i fare. Nabolandet vårt opererer ganske kompromissløst, så jeg tror vi må holde litt lav profil. Men budskapet må uansett komme tydelig frem.

Powered by Labrador CMS