MusikkPlot

Elin Furubotn covrer «Ride ride ranke»

Da hun fikk nyheten om at hun skulle bli farmor, ble Elin Furubotn inspirert til å gjøre en helt egen versjon av den folkekjære reglen som hennes mormor sang for henne.

Publisert Sist oppdatert

Furubotn mener det er mye lærdom å hente i gamle regler, og uttrykker at sangteksten i «Ride ride ranke» har mye visdom som kan knyttes til livets uforutsigbarhet.

Ville gjøre noe nytt og gøy

Furubotn mener de gamle, litt rare reglene fortjener mer oppmerksomhet. Denne reglen lærte hun av sin mormor for mange år siden, og mormora lærte den igjen av sine foreldre. Hvorfor ikke gjøre noe gøy ut av den?. Hun hadde lyst å lage noe sprelsk med helt nye arrangementer, og tok kontakt med Sverre Indre Joner, som produserte låta. Duoen har lekt seg i studio og har funnet ulike, nye ting som kunne inkorporeres i lydbildet.

– Hvorfor valgte du å gjøre en egen versjon av akkurat «Ride ride ranke»?

Egentlig var det en sang som mormor sang mye til meg. Så har jeg nylig blitt farmor. Den er kledd i en voksen verden, men barn kan også like den, sier Furubotn.

Teksten handler om en som skal fri til prinsessen, men så er hun ikke hjemme. I stedet møter frieren på noe helt annet.

– Sånn kan det være med livet òg: uforutsigbart. Det blir ikke alltid som du planlegger.

Nybakt bestemor

Furubotn har nylig blitt farmor, noe hun skildrer som en litt rar opplevelse. Barnebarnet er fortsatt ganske nyfødt, og hun erkjenner at rollen bringer frem filosofiske tanker.

– Du blir påminnet om tiden og det dyrebare livet vi er i. Alt har en ende, sier hun.

Samtidig sier hun det er en veldig fin følelse å bli farmor.

– Det er vanskelig å forklare, barn er bare ren kjærlighet.

– Hvordan skriver du vanligvis låter?

– Vanligvis begynner jeg å spille på piano også kommer det en tekst eller en melodi. Det er ingen oppskrift på hvordan jeg gjør det.

Hun sier videre at inspirasjonen kan komme plutselig. Noen ganger kommer den når hun er på en kafé eller en lydprøve. Inspirasjonen har ofte grunnmur i de små hverdagsøyeblikkene.

– Det kan være en setning som blir sagt, eller noe som jeg synes er morsomt eller viktig, forklarer musikeren.

På det musikalske planet blir Furubotn inspirert av forskjellige instrumenter, og de ulike melodiene de gir fra seg.

Furubotn forteller at det å formidle et budskap med musikken som kanal, er en stol del av hvorfor hun er artist.

– Det er viktig at folk får noe igjen, utdyper hun.

Av artister hun mener er flinke med formidlingen av budskap, sier hun det er mange som har mye på hjertet. Hun nevner Tønes som en hun liker, hos han liker hun blandingen av det humoristiske med alvor. Så legger hun til at Karpe Diem er kule.

Mye usikkerhet blant ungdommen

– Du har flere låter som appellerer til den yngre generasjonen, som «Alt å vinna», kan du si litt om det?

– Jeg prøver å fortelle dem at de er gode nok som de er. Det er enormt mye usikkerhet blant disse unge flotte menneskene, sier Furubotn.

– Vi må ta ett oppgjør med perfeksjonismen, legger hun til.

Når det kommer til hvilken sjanger Furubotn havner innenfor, bryr hun seg ikke om å sette merkelapp på det. Hun liker å blande sammen alt mulig, men det bruker gjerne å være litt folkemusikk i lydbildet.

– Så får andre si hva det er, beretter sangeren.

– Du har en innholdsrik karriere, blant annet vært med på MGP, hvordan vil du beskrive reisen?

– Det var egentlig da jeg jobbet i psykiatrien, så sluttet jeg med det i 2008 og da fikk jeg tid til å gjøre det jeg ville mest. Har prøvd nye veier hver gang og jeg samarbeider med mange flotte folk.

– Disse sangene er jo en baby som skal ut i verden, sier hun.

Samarbeidet med produsenten beskriver Furubotn som kjempeviktig. Hun sier produsenten, Sverre Indris Joner, heldigvis skjønte hvordan hun ville ha musikken. Siden hun vet hvordan hun vil ha det, er det viktig at produsenten er med på å løfte det musikalske.

– Det har vært en fryd å jobbe med ham, sier musikeren.

Furubotn hadde egentlig en annen melodi på den ferske utgivelsen, men mens hun og Joner holdt på med den var hun ikke helt fornøyd. Så duoen måtte nullstille og begynne fra en annen inngang.

Mer musikk til høsten

– Hva er det beste med å stå på scenen?

– Når jeg merker at det er et lyttende publikum. Det absolutt kjekkeste av alt er kontakten med publikum. Da gjelder musikk, tekst og publikum – at de er med på denne musikalske reisen, forteller sangeren.

Furubotn annonserer at det vil komme mer musikk til høsten.

Powered by Labrador CMS