Steve Dobrogosz & Radka Toneff. Foto: Hans Beskow.

Den definitive utgaven av Radka Toneffs «Fairytales» kommer til 40-årsjubileet

Publisert: 4. august 2022 kl 12.48
Oppdatert: 4. august 2022 kl 12.48

­«Fairytales» har vært en makeløs suksesshistorie helt siden den først utkom som LP i 1982 og som CD fire år seinere. Som en av de første norske digitalt innspilte platene ble den et internasjonalt referansealbum i audiofil / hi-fi-kretser, og fortsatt er plata tidenes mestselgende norske jazzalbum. Men «Fairytales» har også vært et teknologisk hinderløp som først nå er helt i mål.

På vinylutgaven fra 1982 var enkelte av de fysiske kuttene fra redigeringen av mastertapen svakt hørbare. På CD-versjonene fra 1986 og 2007 holdt ikke overføringene fra mastertape til CD-format fullt ut tilfredsstillende nivå, og først etter år med rekonstruksjon av utgåtte maskiner og prøving og feiling, forelå en lydmessig «perfekt» CD-utgave av Fairytales i 2015. Så viste det seg at denne gjenga musikken i feil tonehøyde. 2015-utgaven ble trukket fra markedet, og arbeidet med 40-års jubileumsutgaven igangsatt.

Endelig er The 40th Anniversary Edition of Fairytales her, med Radka Toneff og Steve Dobrogosz' duo-magi i korrekt tonehøyde, slik den utfoldet seg i Grieghallen og ble lydfestet av Arild Andersen og Tom Sætre i 1982. Radka forlot oss bare et halvt år etter innspillingen, men stemmen, foredraget og fraseringene hennes har aldri sluttet å være her. Nå, med denne nye og korrigerte utgaven av hennes mest kjente og feirede plate, kan vi høre henne nok en gang, og denne gang bokstavelig talt som aldri før.   

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb