MusikkPlot

Bærekraftig 50-åring. Roskilde festival i Danmark har holdt det gående siden 1971. Her ser du hovedscenen Orange på festivalen i 2008 med veteranene Judas Priest.

Den danske 50-åringen er klar for festival igjen

Roskilde-festivalens jubileum ble kraftig forsinket på grunn av pandemien. Men onsdag åpner portene til festivalområdet for Nord-Europas største musikkfestival.

Publisert Sist oppdatert

­Artistene Post Malone, Robert Plant og Alison Krauss, Fontaines D.C er blant de store navnene som blir å se på scenene allerede første kvelden.

I løpet av dagene fram til lørdag skal over 200 band og artister entre en av de ti forskjellige musikkscenene, og vi får se store stjerner og veteraner som Dua Lipa, TLC, The Strokes, St. Vincent eller Tyler, The Creator.

Latina

Selv om de store navnene er viktig for å trekke publikum til Roskilde-festivalen er arrangørene stolt over å presentere kanskje mindre kjente navn, men som allerede er store andre deler av verden.

– Vi holder et skarp blikk på de nye og spennende navnene. Det er viktig for festivalen at vi har et stort spenn på programmet. Dette gjelder også geografisk. Et navn som brasilianske Anitta er et av de nye latinamerikanske stjernene som er klar for de store scenene i Europa, lover artistansvarlig Anders Wahrén i Roskilde festival.

Bærekraftig 50-åring

Det er ventet omkring 130.000 publikummer til festivalen som siden første gang i 1971, har svulmet opp til å bli på størrelse med en mindre by. Etter noen år med pause under pandemien, er Roskilde festival klar for å markere at de har holdt på i 50 år.

– Verden er under press, og det er behov for at vi går nye veier sammen. Årets festival er derfor planlagt med to nøkkelord: Det er solidaritet og bæredyktighet, erklærer festivalens ledelse, som sier de ønsker å gjøre opp med engangsbruk. De ber publikum om å gjøre det de kan for å bidra til dette.

Norske Sigrid

Festivalens oppvarmingsprogram startet allerede 25. juli. Publikum og band har holdt det gående på scenene Countdown og Rising siden lørdag. Men onsdag åpner portene til selve festivalområdet.

For mange er det den store underskogen av artister innen alle sjangre som gjøre festivalen attraktiv.

– Vi har ekstra fokus på nye navn. Målet er å presentere musikk som publikum normalt ikke har hørt før. Denne gangen har vi brukt tid med å finne navnene, sier Wahrén.

Fra den norske musikkverdenen er det et knippe med nyere, men også mer velkjente navn, som blir å se på scenene: Det er verdt å legge merke til Kristiansands-pønkerne Daufødt, vokalisten Must fra Oslo som har gjort seg bemerket de siste årene, elektro-duoen Soft As Snow som er basert i Berlin og alternativ-pop artisten Varnrable.

I tillegg blir det gjensyn med favoritter som Sigrid, The Whitest Boy Alive og Kings of Convenience.

Powered by Labrador CMS