MusikkPlot

Da Madrugada gjorde sin første store konsert etter pandemien, var salen full. De største artistene selger fortsatt billetter, men de mindre artistene sliter. Bildet er fra en konsert i 2019.

Billettsalget går sakte til tross for at samfunnet har åpnet – dette kan være årsakene

En rekke artister må utsette eller avlyse arrangementer på grunn av tregt billettsalg. Hva det skyldes, har arrangørene flere teorier om.

Publisert Sist oppdatert

KulturPlot har tidligere skrevet om at en rekke aktører må avlyse eller utsette arrangementer, til tross for at alle koronatiltak og -restriksjoner er fjernet.

På fredag sendte rockebandet Skambankt ut melding til sine fans om at den etterlengtede vårturneen deres er avlyst.

Etter to år med nedstenging hadde de gledet seg til å spille konserter igjen.

Grunnen til at bestemte seg for å utsette vårens planlagte turné, er at billettsalget ikke har vært som forventet etter gjenåpningen. Det gjør at det ikke er økonomisk forsvarlig å gjennomføre. I tillegg nevnes også den fortsatt pågående pandemien som en grunn, i et innlegg de har publisert på bandets Facebook-side.

– Vi hadde et håp om at det var god nok tid å selge flere billetter etter gjenåpningen, men det ser ikke så bra ut. Vi er fortsatt i en pandemi med høye smittetall og det virker ikke som om folk flest er helt klare for konserter enda. Konsertstedene vi snakker med melder at dette ikke kun gjelder for våre konserter, men for de aller fleste som skal ut på tur i mars og april, skriver de i innlegget.

– Verre nå enn etter forrige nedstenging

Artistmanager Eivind Brydøy har tildligere uttalt at situasjonen er verre nå enn den var etter forrige nedstenging.

– Det vi ser nå er at billettsalget spesielt for mars er lavere enn det vi opplevde i fjor høst da vi hadde første gjenåpning, har han tidligere uttalt til KulturPlot.

Da regjeringen fjernet koronatiltakene 13. februar, opphørte også stimuleringsordningen for kulturlivet.

Forskriften forutsatte at tilskuddene ble gitt til arrangement som måtte nedskalere som følge av nasjonale koronabegrensninger.

Dette er det mange som har reagert på, og en rekke arrangører ser seg nødt til å avlyse arrangementer da de ikke selger så mange billetter som ønskelig. Andre aktører forventer å gå med tap som følge av at det ikke blir solgt nok billetter.

Dette er arrangørenes teorier

Ifølge Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører er hovedinntrykket at dette ikke er et problem for de største artistene. De selger jevnt over bra, forteller hun til Aftenposten. Det er i mellomsegmentet og hos de mindre arrangører at salget går saktere.

I tillegg viser en tendens hos flere at en del billettkjøpere venter med å kjøpe billetter til rett før konsertene.

Foto Tone Østerdal leder Norske konserarrangører (NKA). Foto: Ellen Lorenzen / NKA

Årsakene til salgssvikten er trolig sammensatt, men Østerdal nevner flere faktorer overfor Aftenposten som kan påvirke negativt:

  • Nye vaner blant publikum – de er mer hjemme, og de foretrekker kanskje mindre forsamlinger når de går ut.
  • Fortsatt mye smitte – de som vil unngå å bli smittet, vil trolig unngå konsert.
  • Personlig økonomi – strømprisene har vært høye lenge, og renten går opp.
  • Krigen i Ukraina.

Bookingagent Joël Schwalenstöcker, som også leder bransjeorganisasjonen NEMAA, mener det store etterslepet av utsatte konserter også har en innvirkning – og at billettene som allerede henger på kjøleskapsdøren hos publikum nok vil prioriteres før de kjøper nye billetter.

Likevel oppløftende rapporter

Men til tross for tydelige negative tendenser, viser flere undersøkelser at publikum i utgangspunktet er klare for å delta på kulturarrangmenter igjen.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Kulturrådet og Norsk filminstitutt har de fleste følt på et stort savn etter fysiske kulturtilbud, og mange sier at de vil bruke dem enda mer fremover enn før – spesielt gjelder det museer, konserter, teater/musikal/revy og stand-up.

Foto Anders Jaarvik er prosjektleder i Rogaland fylkeskommune. Foto: Privat

En annen ny rapport, som ble gjennomført på Nord-Jæren i slutten av 2021 på oppdrag fra de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, viser samme tendenser.

Prosjektleder i Rogaland fylkeskommune, Anders Jaarvik, forteller at undersøkelsen tyder på at innbyggerne vil tilbake til sitt opprinnelige nivå for kulturbruk og deltakelse når pandemien er over.

– For kultursektoren sin del er det gledelig at resultatene fra undersøkelsen ganske klart tyder på folk vil tilbake til kulturarenaene. De ønsker å delta på samme nivå som før som før pandemien og vil ha kulturopplevelser som innebærer fysisk tilstedeværelse.

Powered by Labrador CMS