Anette Askvik er ute med ny singel. Foto: Linnea Syversen

Anette Askvik med ny singel: – Vi har alt vi trenger i oss selv

Publisert: 4. mai 2022 kl 10.14
Oppdatert: 4. mai 2022 kl 10.29

Med den splitter nye låta «I Am The Sea» ønsker hun å fortelle lytterne at vi alle har alt vi trenger i oss selv.

Artisten mener vi har fort for å glemme hva vi er, at vi beveger oss mye vekk fra vår kobling med naturen. Vi har det vi trenger for å reparere oss selv og finne tilbake til vår opprinnelige balanse. Det er slik den nye singelen kom til liv, gjennom en av flere energiske skriveøkter, hvor Askvik har fått rom til å tenke rundt de store eksistensielle spørsmålene.

Inspireres av naturens kraft

– Hva var inspirasjonen bak denne låta?

– Når jeg setter meg ned og skriver en sang, så er det bare et eller annet som kommer. Det føles som at det er en bølge av energier som strømmer gjennom kroppen. Jeg er veldig glad i å være i naturen, kjenne på og bli inspirert av kraften som er der ute, i sjøen og i skogen, sier hun.

Selv om hun henter kraften og den kreative energien i naturen, er skriveprosessen hennes til dels forskjellig. Av og til kan artisten bare sette seg ved pianoet og begynne å synge på det hun føler der og da. Låtskrivingen kan skje hvor som helst, noen ganger kommer tekstene fort, mens hun andre dager kan jobbe med en tekstlinje over mange dager. Litt etter litt ramler bitene på plass, og vipps, så har hun en ny sang.

– Hvor viktig er det for deg å inkorporere natur i kunsten?

Saken fortsetter under annonsen

– Vi er en del av naturen og dermed blir det en selvsagt del av musikken min.

Sangeren innrømmer at hun skriver musikk om spørsmål hun er opptatt av og vil finne ut av. Musikken blir på den måten et trygt sted for henne å finne ut av alt hun lurer på. På den trygge plassen blir musikken litt til av seg selv.

– Hvilke artister mener du er flink med formidlingen av budskap?

– Først og fremst så hører jeg lite på musikk. Det er så mye lyd overalt at det fylles fort opp for meg og stillheten blir bare viktigere og viktigere. Likevel liker jeg godt å høre på historiefortellingene til gode gamle artister som Joni Mitchell, Leonard Cohen og Bob Dylan, for å nevne noen, sier Askvik. 

Det er de gode skildringene av stemninger og situasjoner hun liker. De trenger ikke nødvendigvis å ha et strukturert handlingsforløp.

Å være tro mot seg selv

I korte trekk forteller hun at den nye musikken handler om å kunne bruke den indre kraften sin til fordel for seg selv og andre, og å være tro mot seg selv og være til stede i livet.

Saken fortsetter under annonsen

Den nye låta har en bred tekst som kan tolkes på utallige måter. Favorittlinjen hos musikeren selv er «I am the strings playing your part»

Askvik har produsert både singelen og albumet sammen med produsenten Kristoffer Lislegaard. De fant tonen i studio, og har sammen formet prosjektet gjennom et givende samarbeid.

I 2017 var den naturnære sangeren deltaker på The Voice Norge. Da hun ble spurt om dette lo hun godt, og sa at hun på en måte ble lurt til å være med. Hun trodde bare hun skulle ta en kaffe med en av produsentene. Videre forteller hun at alt er en fin erfaring, men at The Voice ikke var helt hennes greie.

Kommer musikkvideo

Anette Askvik skal spille inn mer nytt materiale, men her og nå gleder hun seg mest til å gi ut nye albumet. Etter at hun ga ut det forrige albumet, har hun fått to sønner og med det fulgte en naturlig pause. Nå er hun ivrig etter å komme seg tilbake i studio, med skriveblokka og mikrofonen klar.

Hun forteller at den nye låta vil få en musikkvideo i løpet av måneden. Videoen ble filmet av fotograf Linnea Syversen, i naturskjønne omgivelser på Hvaler, et lite stykke utenfor Oslo.

Ledige stillinger – kulturjobb