MusikkPlot

ALBUM: – Vi ville lage en samling låter vi synes er dritbra

Punkrockbandet Blomst er ute med sin tredje fullengder, Triatlon.

Publisert Sist oppdatert

­Det energiske punkrockbandet Blomst er tilbake med et rykende ferskt album. Plata «Triatlon» ble sluppet 6. mai, og bandets vokalist Ida Dorthea Horpestad er glad, stolt og spent på hvilken mottakelse albumet vil få. Hun sier dette er et album med mange gode låter, som viser bandets utvikling mot en ny retning.

Den nye plata er full av oppløftende, punkete garasjerock og tekster som kommer rett fra levra – som tar for seg små og store frustrasjoner, hverdagslivet og dets normaliteter og ensomheter.

Hvordan kom albumet til liv?

– Tidligere har vi vært veldig på at alt skal være spikra. Nå dro vi i studio i flere omganger og spilte inn tre og tre låter. Vi turte å gå i studio og mangle et refreng. Vi måtte stole på prosessen og at vi får det til i studio. Vi har vært trygge på Morten Øby som produsent og tekniker, forteller Horpestad.

Holder fast ved punk-lydbilde og holdning

Hun forteller at albumet har stor variasjon. Hver låt på plata har sitt eget tema. Dette kan være alt fra selvstendigheten som skyter frem i låta «Jeg er fri», til nerdekultur hommagen «Arkademaskinen». Bandet kjennetegnes fortsatt av et punkete lydbilde og holdningen de er kjent for, som i låta «Mer» – et stikk i siden til kapitalismen.

– Akkurat som mennesker er mangesidede, så blir nok det uttrykt i låtene. Hver låt uttrykker en side ved oss som låtskrivere, utdyper hun.

Inspirasjonen bak det nye albumet var først og fremst at bandet ville fortsette å skrive, og gi ut musikk. De liker albumformatet og tilnærmet seg det nye albumet ved å skrive om det de følte for.

Små og store frustrasjoner

Horpestad sier hun har veldig stor respekt for det musikalske de har i bandet. De inspirerer hverandre. Andre inspirasjonskilder er små og store frustrasjoner man møter på og hverdagskampen. Inspirasjon kan de også få gjennom å se en film, høre på en talsperson eller lese en god bok.

– Jeg må også iblant søke opp hvordan skrive låter for å finne inspirasjon, ler musikeren og uttrykker sin takknemlighet for WikiHow.

– Kan du si mer om hverdagsfokuset dere har i flere av låtene?

Vi er nok et band som skriver og uttrykker de nære ting. Det er en måte for oss å dele bilder av hvem vi er, forteller musikeren.

Det var helt naturlig å lage en låt som er en hommage til nerdekulturen.

– Vi er jo nerder alle sammen, så for oss er det naturlig at det kommer en låt som hedrer gaming og nerdekulturen. Små og store øyeblikksbilder fra våre liv og personligheter som vi fanger i musikk, beretter Horpestad.

Intensjonen vår var ikke at vi skulle lage en hardere eller mykere plate. Vi ville lage en samling låter vi synes er dritbra

– Kan du beskrive det nye albumet med tre ord?

– Livet, sport og pallplass.

Låta hun er mest fornøyd med er «Gull», som handler om å være en 123-tonns anleggsmaskin. Hun forteller at hun føler seg badass når bandet spiller den live.

Holder garasjeviben gående

– På hvilken måte er denne plata annerledes fra deres tidligere utgivelser?

– Intensjonen vår var ikke at vi skulle lage en hardere eller mykere plate. Vi ville lage en samling låter vi synes er dritbra, sier vokalisten.

Horpestad beskriver lydbildet som litt mindre hardt denne gangen. Imidlertid finnes det fortsatt mange punkrockelementer på plata. I det nye lydbildet har bandet også inkludert en elektronika inspirert låt. Samtidig holder de fast ved garasjeviben som karakteriserer musikken deres.

Blomsts budskap på den nye plata er hvordan det er å være rundt 30 år gammel. Hun sier de vil vise at det er helt topp å ha et vanlig liv. Alle bandmedlemmene har en vanlig hverdag med vanlige jobber og økonomi.

– Det er konge det òg, sier hun.

Multisportslig platetittel

Navnet på plata begrunner vokalisten med at de vil gjøre en greie ut av både hvilket platenummer det er og samtidig inkludere noe sportslig. Det første albumet fikk navnet «Blomst», mens andre plata fikk navnet «Blomst IL», hvor IL minner om romertallet II. Med det tredje albumet ville de ha et sportslig navn i likhet med andrealbumet, og ha med tretallet. Derfor fikk plata navnet «Triatlon», noe som er en multisport som består av svømming, sykling og løping.

– Livet er jo en konkurranse hvor du må konkurrere i mange grener, både på jobb og hjemme, sier Horpestad.

Med den nye plata har bandet også mange kommende spillejobber, første stopp på ruta er Vulkan Arena i Oslo, lørdag 14. Mai.

– Hva er det beste med å stå på scenen igjen?

– Det er jo energien og gleden. Både den jeg kjenner inni meg og den som jeg ser at vi kan skape hos andre. Det er så ufattelig gøy å reise til nye steder og treffe nye mennesker. Det å få lov til å underholde andre er jo et privilegium, det er jo veldig gøy å dra på tur med bestevennene mine, sier hun.

I år har bandet tolvårsjubileum. Horpestad forteller at reisen fra startpunkt til nå har vært helt fantastisk moro. Bandet har vokst sammen som musikere og mennesker.

– I går på øving spilte vi en av de første sangene vi lagde, og den satt fortsatt, samtidig merker vi at vi har endret oss som låtskrivere og musikere. Så vi har rett og slett vokst sammen, beretter musikeren.

Vil lage neste plate så raskt som mulig

De videre planene for bandet er å skrive ferdig det neste albumet, noe Horpestad håper de vil få skrevet ferdig og spilt inn så raskt som mulig.

– Ikke noe slurv, men vi ønsker å gi ut enda mer musikk, sier hun.

Vokalisten uttrykker at hun at hun gleder seg til å spille de kommende konsertene, og til alt annet som vil dukke opp på veien. Videre innrømmer hun at pandemien har rotet opp i flere av bandets planer. De hadde mange kule planer, men så kom korona og snudde alles hverdagsliv på hodet.

– Det er enda litt usikkert hvor i landskapet vi står nå. Men vi skal iallfall fortsette å ha det gøy, fortsette å skrive og fortsette å spille, avslutter Horpestad.

Powered by Labrador CMS