MusikkPlot

Julekonsertartister klare til å rykke inn i kirker og kulturhus.

– Vi vil vise i klartekst at vi gleder oss til å underholde publikum igjen

Publisert Sist oppdatert

Snart er det duket for julekonsertturneene – som i år slipper å tenke på kirkebenker som ikke er fastmontert og publikumsrestriksjoner. Onsdag presenterte juleartistene og -arrangørene en samlet front i Kulturkirken Jakob.

– Vi vil vise i klartekst at vi gleder oss til å underholde publikum igjen, sier Bjørn Terje Bråthen, som står bak «Vår jul»-turneen, som er en av de 23 juleturneproduksjonene som i pandemitiden innledet et samarbeid.

Nå ser de fremover – og slipper blant annet løs en egen nettside, kalt ikke uventet for julekonserter.com.

Der vil julekonsertsugne publikummere kunne få oversikten over de medvirkende turneene, som omfatter en rekke av de aller største så vel som atskillige av de mindre.

– Nå håper jeg vi kan få folk til å slappe av, og se at det ikke er farligere på julekonsert enn i gå i butikken eller på trikken, sier Trine Rein, som var blant de mange tilstedeværende artistene i konsertkirken. Hun forteller om godt billettsalg allerede til både egne og andres juleturneer.

Rart i fjor

Blant dem som ønsker dette nye julekonsertsamarbeidet velkommen, er Christian Ingebrigtsen. Han sier samarbeide på tvers av produksjoner og turneer er mer vanlig i utlandet, ut fra hans erfaring. Og med det nye initiativet er de ulike norske aktørene blitt hverandres støttespillere i stedet for konkurrenter.

– Jeg tror det gjør alle sterkere, sier Ingebrigtsen, som turnerer med «Vår jul» i selskap med Maria Arredondo, Gaute Ormåsen, Tine Thing Helseth og Torstein Sødal, og gleder seg til å føle forventningene i en fullsatt sal igjen julen 2021.

– Det var kjemperart å spille konserter for 20 og 50 publikummere julen i fjor. Vi var takknemlige for at vi kunne turnere på grunn av kompensasjonsordningen, men samtidig er jo samspillet med publikum så viktig for stemningen, sier han til NTB.

Men det var ikke koronatidens mange frustrasjoner og merkelige beslutninger – som den om fastmonterte seter som rammet ikke minst kirkekonsertene – som førte arrangørene sammen: Det gjorde ønsket om et bedre samarbeid med kirkene som utleieaktører for konserter.

Ingenmannsland

– Tidligere har samarbeidet med kirkene vært utfordrende. De har ønsket prosenter av inntektene, uten å gjøre annet enn å åpne dørene, sier Reidun Berntsen i Rocksport Booking, som snart sender av gårde Trine Rein og Rita Eriksen ut med turneene «Julegaven» og «Vinterlys».

Berntsen kontaktet Kirkerådet og fikk positiv respons, og det ble nedsatt en arbeidsgruppe der også NEEMA, som organiserer artistmanagere og bookingagenter, var med. Det resulterte i fjor høst i en veileder mot kirkene som utleiere – før et nytt og stort hinder dukket opp, nemlig all usikkerheten rundt konsertvirksomheten i koronatiden.

– Vi følte oss i et ingenmannsland i september i fjor, da vi stod foran hundretusener av kroner i investeringer i bemanning og markedsføring av juleturneer og alle ble kastet ut i en uvisshet om vi i det hele tatt kom til å kunne reise ut på veien, om vi fikk støtte – og i så fall hvilken støtte, om alle fikk og hva som var kriteriene. Etter å ha flagget støtte måneden før, var daværende kulturminister ikke like talefør eller kommunikasjonsvillig, sier Berntsen.

200 millioner hver jul

Julegruppen, som de kalte seg, begynte å dele erfaringer – og tall, også for å stå samlet frem overfor myndighetene. For julekonserter er big business, ble det bekreftet:

Det er 200 millioner i omsetning på de største per sesong, og de underholder mellom 500.000 og 800.000 publikummer til jul. De 30–35 produksjonene man har oversikt over, sysselsetter rundt 500 artister og crew.

– I tillegg kommer store, økonomiske ringvirkninger i lokalmiljøet, påpeker Bjørn Terje Bråthen.

Reidun Berntsen tror det er et stort sug etter å gå på julekonsert, og at «publikum trenger det, særlig i år», sier hun. Men samtidig advarer hun betimelig:

– Det må fremdeles være ordninger på plass for at bransjen skal kunne komme på banen igjen. Selv om det ikke blir nye, nasjonale nedstenginger, så kan vi oppleve at kommuneleger ønsker å stenge ned lokalt etter smitteutbrudd. Kirkene må klare å hente inn sine frivillige. Selv opplever vi å slite med å skaffe teknikere til konserter allerede.

Juleglade artister

Artistene som var til stede i Kulturkirken Jakob – som for øvrig måtte avlyse samtlige julekonserter i fjor – jubler over det Trine Rein kaller «endelig å få gjøre jobben sin».

– Julekonsertene, og det å glede publikum, er mitt hjertebarn. Nå er jeg småeuforisk og gleder meg over å sette sammen repertoaret og til å øve med bandet, sier Trine Rein, som har markert seg som en sterk artiststemme under pandemien.

– Jeg gleder meg til å føle forventningene i en fullsatt sal igjen, sier Christian Ingebrigtsen.

Rita Eriksen prøver seg som julekonsertartist for tredje gang i år, med en 11 konserter lang turné.

– Det er en fin måte å komme i kontakt med publikum på, og synge sanger som ligger i dvale 11 måneder i året. For meg er julekonserter en meditativ stund, det er annerledes konserter som folk ikke later til å bli lei av, de ønsker å komme i denne stemningen ved juletider – varme seg litt på disse sangene, sier hun.

Disse konsertproduksjonene samarbeider

* «Snøen laver ned» – Kim Rysstad
* «Jul» – med Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester
* «Julegaven» – Trine Rein
* «Vinterlys» – Rita Eriksen og Dag Vagle
* Deilig er jorden» – med Rein Alexander, Anita Skorgan, Christine Gulbrandsen og Marie Klåpbakken
* «Desemberstemninger» – med Ole Edvard Antonsen, Knut Marius Djupvik og Stine Hola Ulla
* «Stille Natt Hellige Natt» – med Alexander Rybak, Rune Larsen, Maria Haukaas Mittet, Hans Marius Hoff Mittet og Ingrid Berg Mehus
* «An American Holiday» – med Adam Douglas og Tora som gjest
* «It's Snowing on My Piano» – med Bugge Wesseltoft
* «Lyd i mørke» – Anders Jektvik
* «Katarsis» – julekonsert med Elvira Nikolaisen
* «Jul» – med Knut Anders Sørum
* «Julefred» – med Maria Solheim, Lewi Bergrud og Ole Børud
* «Organisten inviterer til jul» – med Leif Ingvald Skaug
* «En stjerne skinner i natt» – med Oslo Gospel Choir
* «Natt i Betlehem» – med Solveig Slettahjell, Tord Gustavsen og Sjur Miljeteig
* «Julefolk» – med Hekla Stålstrenga
* «Falle til ro – ein julekonsert» – med Eva Weel Skram
* «Julenatt» – med Wenche Myhre, Jørn Hoel, Emil Solli-Tangen, Frøydis Grorud og Trond Lien
* «Vår Jul» – med Maria Arredondo, Christian Ingebrigtsen, Gaute Ormåsen og Tine Thing Helseth
* «Julesanatoriet» – med Ingrid Bjørnov og Kari Slaatsveen
* «En Julekonsert» – med Chris Medina, Lars Støvland og Pernille Øiestad
* «Seine Natt Desember» – med Trygve Skaug

Powered by Labrador CMS