Gitarist Kjell Harald Litangen er gjest i KulturPlots podkast «JulePlottet»
Pressefoto
Litangen på JulePlottet

Trer frem som soloartist etter pandemien

Publisert: 1. desember 2021 kl 08.00
Oppdatert: 1. desember 2021 kl 11.54

Gitarist Kjell Harald Litangen har spilt på svært mange utgivelser av norske artister, uten at vi nødvendigvis har fått det med oss. 

Nå trer han frem på scenekanten, og går solo. Det vil si, albumet han er aktuell med, «A Fine Line», er hans andre – som artisten Litangen.

Instrumentalalbumene hans har fått gode kritikker, og på sitt nye album har han også med prominente gjester, som Ole Edvard Antonsen.

I KulturPlots podkast, «Plottet», forteller Litangen at han buret seg inne i sitt hjemmestudio da pandemien brøt ut og spillejobbene forsvant. Han begynte å miste troen på karrieren sin, da stadig flere jobber ble avlyst.

HØR HELE PODKASTEN HER:

– Platen er et koronaprodukt. Jeg ble fullstendig arbeidsløs, og kalenderen min utviklet seg til å bli en spøkelseskalender. Da gikk jeg i studio og spilte inn mitt første album, «Diversions». Så fulgte jeg opp med «A Fine Line». Det var litt godt å få fokusert på musikken og å kunne jobbe uten å bli forstyrret, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Mobilopptak

Da fikk han tid til å gå igjennom en rekke telefonopptak og idéer han hadde tatt vare på. Han hadde ingen plan om album, men jobbet i stedet fritt med musikken. På det siste albumet startet han helt fra scratch med å skrive låter.

I sin kreative prosess med å lage låter leter han frem godbitene på gitaren, og jobber videre derfra. Han jobber spontant, og lar tilfeldigheter spille inn – i jakten på gode hooks og lovende intervaller på gitaren.

– Men på «A Fine Line» var jeg også bevisst på at jeg ville ha to melodiøse stykker, der jeg jobbet ekstra med melodien. 

Litangen er ute med albumet «A Fine Line». Foto: Pressefoto.

Det gjelder blant annet låta «Leilani», der han har med seg trompetisten Ole Edvard Antonsen.

Med over 40 strengeinstrumenter tilgjengelig i hjemmestudioet, bruker Litangen også tid på å finne ut hvilke klanger og instrumenter som passer best sammen.

Saken fortsetter under annonsen

Spesiell julefilmfavoritt

Til tross for at han pleier å jobbe mye i julen, ser Litangen frem mot julefred og ro.

– I desember er jeg opptatt med jobb, så julen kommer ofte bardus på. Når jeg er ferdig er det godt å slappe av. I romjulen liker jeg å være hjemme og slappe av. Å ta inn julen, slik jeg gjorde i oppveksten.

Mange nevner «Love Actually», «Tre nøtter til Askepott» og andre filmklassikere når de skal se film i julen. Det gjør ikke Litangen.

– Jeg forbinder Gudfaren-trilogien med julen, av en eller annen grunn. Kanskje er det ikke en klassisk julefilm, men jeg må nevne den, smiler han.

Ledige stillinger – kulturjobb