Annonse
Sei Selina er klar med første kapittel, debut-EP-en, rett over nyttår. I mellomtiden slipper hun løs musikkvideoen til «Only When You're Asleep», som får premiere på Clash Magazines nettsted. Foto: Niels Windfeldt

To år etter at en anmelder skrev «en stjerne er født» er første kapittel klart

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Fire år etter at hun signerte med et plateselskap og to år etter at en anmelder skrev «en stjerne er født» etter debutkonserten, er Sei Selina (24) snart klar til å dele mer av sitt låtunivers.

Sei Selina kommer med debut-EP-en, som hun kaller første kapittel, i januar. I mellomtiden er den anmelderroste låten «Only When You're Asleep» å høre.

Den er listet på P3, har fått skryt fra anmelderne, og får denne uken følge av en ny musikkvideo i regi av stjerneregissøren Niels Windfeldt – som får premiere hos Clash Magazine. Og selveste Aurora gikk nylig ut på sin Tumblr-blogg og anbefalte sangen til sine fans.

Sei Selina fikk nemlig en melding fra Aurora for halvannet år siden. De har samme produsent, bergensbaserte Magnus Skylstad.

– Hun fant meg på Spotify, og så fikk hun høre flere av mine demoer fra Magnus. Det har vært veldig fint å få støtte fra henne når jeg er så ny. At hun sier «bare fortsett med det du gjør, det er bra nok». Jeg beundrer at hun alltid går sin egen vei, sier Sei Selina til NTB.

I mange rom

For det er det hun selv ønsker å gjøre. Derfor har ting tatt tid for Sei Selina, som etter videregående dro til en dansk høyskole i København for en låtskriverutdannelse.

-Jeg bare skrev i ett år og likte det godt. Da jeg kom tilbake til Oslo hadde jeg lyst til å spille inn mer. Da gjaldt det å finne noen man kan jobbe med, jeg fant Gr:ow, indielabelen jeg fortsatt er på. Fire år senere har jeg første kapittel klart.

Hun visste hvordan hun ville lydlandskapet skulle være. Uten å kunne produsere selv har hun lett seg gjennom «mange rom, både rom jeg ikke burde vært i og rom jeg burde vært». Der har hun møtt musikkprodusenter som manageren hennes i Gr:ow, Adem Adem, mente kunne passe.

– Alle har vært like viktige, for det har fått meg til å skjønne retningen. Men det handler også om kjemi. Det er som blind dates! Jeg har hatt mange tvil og har tidvis vært litt redd disse «blind datene», som iblant kan være bomturer og gi deg en mindre god følelse: Jeg var redd de skulle ødelegge skrivegleden min. Når skrivingen er så sensitiv, vil man passe på den. Det er som et lite barn som man har lyst til å passe på. Da er det godt at en artist som Aurora viser forståelse for det.

Full klaff i Bergen

Det er to år siden ble det full klaff med et slikt møte. Da reiste Sei Selina til Bergen for å møte Magnus Skylstad – mest kjent for de fleste som Auroras produsent.

– Når skrivingen er så sensitiv, vil man passe på den. Det er som et lite barn som man har lyst til å passe på, sier Sei Selina, som følger sitt eget hode når artistkarrieren begynner å ta av. Foto fra musikkvideoen: Niels Windfeldt

– Da sa det klikk. Vi snakket samme musikkspråk. Og mitt er i bilder. «Only When You're Asleep» er et godt eksempel. Jeg hadde tekst og melodi og en idé. Jeg kunne si «her skal det være som om man tar hodet ned i en bøtte med vann» eller «seigere piano». Sånn kaster vi ball og finner disse lydene. Selv om jeg ikke har fysisk trykket på knappene, føler jeg et veldig eierskap til produksjonen. Det er viktig som artist, at det føles som om det kommer fra en ens eget hode, sier hun.

For henne handler alt om låtskrivingen. Det var slik det startet. Hun visste at hun ville synge da hun begynte å skrive sine første egne låter i barneskolen.

– Åpner man først munnen, må man mene det man har skrevet. Den første ordentlige låten skrev jeg da jeg var 12 eller 13. Det var som en liten åpenbaring. Jeg var fornøyd og følte dessuten at jeg fikk sagt noe. Jeg tror ikke jeg kan la være. Det er ikke bare en god følelse, den var også litt vond fordi det kan være ganske nakent.

Må være sannhet

Sei Selina tok godt vare på denne første låten. Prøvde å synge den høyt.

– Men jeg har vært en av dem som når de skal synge, begynner å grine. Det er også fordi det betyr noe. Det henger litt igjen i min låtskriving. Det må bety noe – ikke at det er min sannhet, men det må være en sannhet jeg ser. Det er mye sannhet i fiksjon også. Alt som kommer fra min penn må ikke være fra mitt liv heller. Vi har alle disse sansene med oss hver dag. Det vi kan se rundt oss kan være overveldende, og det å skrive sanger er en fin måte å få ting ut på.

Hun har kommet over den tidlige skrekken for å la andre lytte, men har ikke spilt så mye live. Det er blitt bransjefestivalene Vill Vill Vest i 2019 fulgt av by:Larm i 2020, som begge ga fine opplevelser. Nå er hun spent på å se hvordan vanlige konserter blir.

– Jeg har lyst til å gjøre dette for alltid, på fulltid, og jeg innser at for å kunne jobbe som musiker og artist må andre høre på det, ler hun og legger til:

– Jeg er ikke så bekymret nå.

– Jeg elsker å danse

«Stemme som en ekte engel» kalte 730.no lyden av Sei Selinas vokal. Selv påpeker hun at hun ikke er «en skolert sanger».

– Mine forbilder som kvinnelige vokalister er de jeg vokste opp med, som Nina Simone og Aretha Franklin. Jeg fant tidlig ut at jeg ikke synger som den siden av popkulturen der kvinner er så tekniske at alt blir så pent, nesten filtrert og uskyldig. For meg er Nina Simone kjempeinteressant fordi hun synger det hun mener og gjør det for sin egen del, ikke for noen andres.

Hun har opplevd å møte folk med et ensidig bilde av henne, og påpeker:

– Jeg er ikke bare én ting. Sangene som kommer er varierte, selv om man hører at de kommer fra samme hjerte, samme penn. Jeg skriver ikke bare trege soulballader. Det er mye futt i musikken min. Jeg elsker Michael Jackson også, sier hun og påpeker med en latter:

– Jeg er 24 år, jeg elsker å danse!

Dette handler «Only When You're Asleep» om

Sei Selinas kritikerroste låt fra den kommende EP-en, «Only When You're Asleep», får fredag følge av en musikkvideo. Den er regissert av stjerneregissøren Niels Windfeldt, og byr på sterke, drømmelignende scener fra en bil som fylles opp med vann.

– Det blir fint å dele den, sier Sei Selina om videoen, som utfyller låtens skildring av øyeblikket hvor man lurer på hva som er ekte – og hvor hun synger at hun «elsker ham mer når han sover».

– Det handler om en relasjon, ikke nødvendigvis en kjærlighetsrelasjon, der det kommer frem to ulike sannheter. Ingen har «rett». Man må holde på sin egen sannhet, og slutte å tvile på den – bare akseptere at den er noe helt annet enn den andre personen mener. I en sannhet er det så lett å ta med sine egne forventninger også. Da kan man lett bli skuffet, forteller hun.

Annonse
Annonse
Annonse