Annonse
Don McLean feirer sin egen ikoniske låt «American Pie» på 50-års jubileumsturné i 2022. Foto: AP / NTB

Tar med seg «American Pie» på jubileumsturné – blant annet til Norge

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Og den dagen er 3. februar 1959, da Buddy Holly, Ritchie Valens, og J.P. «The Big Bopper» Richardson døde i en flyulykke. Låten er åpningssporet på Don McLeans 1971-album av samme navn, sluppet i oktober 1971.

Don McLean legger ut på en jubileumsturné i den anledning, og kommer til Norge 16. oktober 2022. Her spiller han på Sentrum Scene.

«American Pie» beskrives som en låt med en helt spesiell plass både kulturelt og i musikkhistorien, som blant annet har blitt tolket av Madonna, er blitt parodiert ― på en ærbødig måte ― av Weird Al Yankovic og hvis tekstinnhold og mening har blitt diskutert i uendelighet, ifølge pressemeldingen.

I 2017 var «American Pie» blant de 25 kulturelt, historisk eller kunstnerisk viktige sangene som ble innlemmet i det amerikanske kongressbibliotekets National Recording Registry

Da den drøye åtte og et halvt minutter lange sangen ble gitt ut, var det den lengste sangen noensinne som har nådd nummer én på den amerikanske Billboard-hitlisten, der den toppet i fire uker på rad. Nylig var den å høre i Marvel-filmen «Black Widow». Selv fikk Don McLean en stjerne på Hollywood Walk of Fame i sommer.

Annonse
Annonse
Annonse