Annonse
Måneskin er klare med ny musikk: F.v. Thomas Raggi (gitar), Damiano David (vokal), Victoria De Angelis (bass) og Ethan Torchio (trommer). Foto: Francis Delacroix

Tar et oppgjør med kritikerne på sin nye låt

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Nå slipper kvartetten ny musikk, der de tar låttittelen «Mammamia» tilbake etter at svenskene og Abba kapret den i 1975.

Måneskins «Mammamia»-omslag er utstyrt med dristig bilde og advarselsmerke om usømmelig tekst. I låten synger vokalist Damiano David blant annet «You want to arrest me, but we’re just having fun. I swear that I’m not drunk and I’m not taking drugs, they ask me why so hot? ’cause I’m Italiano…».

– Vi skrev den rett etter Eurovision, fortalte David på et Zoom-pressemøte torsdag, der hele bandet stilte opp i forkant av kveldens låtpremiere ved midnattstid fra en legendarisk Berlin-klubb. Lyttepartyet, der Måneskin også opptrådte live, ble strømmet til klubber rundt i Europa, blant annet i Oslo – der plateselskapet Sony Music samlet nær 100 ihuga fans som hadde konkurrert om å få slippe inn.

Misforståelser

«Mammamia» er ifølge bandmedlemmene et ironisk oppgjør med all kritikken som vanket i etterkant av Eurovision-seieren med låten «Zitti e buoni». Damiano David sier han ville gjøre narr av hvor alvorlig ting tas i teksten.

– Jo mer berømt, jo flere misforståelser, er Måneskin-medlemmene enige om at det blir.

– Det er ingen alvorlig sang, det er bare moro, understreker bassist Victoria De Angelis for sikkerhets skyld: – Vi lager det vi liker, og ikke alle forstår oss.

«Mammamia» henspiller på italienernes populære utrop, og Damiano David sier at det i teksten er brukt som en reaksjon på det Måneskin gjør og oppfattes som.

– Vi ville tulle litt med stereotypiene av italienere. Og dem er vi langt unna, sier frontmannen i det androgynt kledde bandet.

– En diva

Måneskin skriver all musikken sin selv, og fleiper om at de ikke engang sier «nei takk» når det vanker tilbud om samarbeid med eksterne låtskrivere – de sier bare «nei!".

– Jeg er litt av en diva og vil ikke la noen andre skrive for meg, sier Damiano David med glimt i øyet, mens Victoria De Angeli legger til at det er viktig for dem å skrive selv.

– Vi vil uttrykke hva vi selv føler, og har skrevet all musikken vår siden vi startet bandet.

Måneskin på generalprøven før Eurovision-finalen, som de vant med rockelåten «Zitti E Buoni». Foto: Heiko Junge / NTB

I intervjuet snakker Måneskin også om det å ha vært en suksess både som rockeband og også som et band – i en tid preget av soloartister.

– Det kan gi andre band håp, tror De Angelis.

– Vi splitter aldri opp når vi skal intervjues, vi gjør alt sammen, som ett band, understreker David, som riktignok prater suverent mest – mens gitarist Thomas Raggi og trommeslager Ethan Torchio knapt sier noe.

Utsolgt på to timer

Det iøynefallende bandet kler seg som rockestjerner fra svunne tider – når de da ikke kler av seg, slik de gjorde under sin nylige opptreden på Global Citizen Live-arrangementet fra Paris, og helt av seg, på et ferskt bandbilde. De fleiper om at appellen deres til fansen skyldes at de er både «vakre og ydmyke», før Damiano David lander et mer seriøst svar:

– Det er fordi vi er autentiske. Vi står for det vi gjør, har det moro sammen, og er gode venner.

Victoria De Angelis legger til:

– Vi er oss selv, og tror på det vi gjør.

Måneskin har fått tilbakemeldinger fra fans som forteller at de har turt å komme ut overfor foreldre og familie, eller begynt å kle seg som de alltid har drømt om, takket være bandet. Og populariteten later til å holde seg, flere måneder etter Eurovision-seieren: Da bandet i slutten av september bekjentgjorde en stor Europa-turné, ble den utsolgt i løpet av to timer.

– Jeg hadde trodd det skulle ta minst en uke! sier bassisten.

Tatovere på stedet

Turneen «Loud Kids» tar dem rundt til 16 europeiske byer i februar og mars neste år, men ikke til Skandinavia. Norske fans kan imidlertid trøste seg med sommeren, når Tons of Rock omsider vender tilbake etter to års pandemipause – og byr på Måneskin blant artistutbudet.

Her er Måneskin-medlemmene Victoria De Angelis og Damiano David i aksjon under Global Citizen Live-konserten i Paris 25. september. Foto: AP

Den italienske kvartetten opptrådte i Sverige i juli, og det er derfra den villeste fanopplevelsen deres skriver seg, forteller Damiano David. Det var et ungt par som kom bort til Måneskin bærende på en koffert som viste seg å inneholde tatoveringsutstyr.

– De ville at jeg skulle tatovere dem der og da!

Det sa imidlertid David nei til, til tross for at han «elsker tatoveringer» og har godt med blekk rundt om på kroppen. Bandet har delt en video der han tatoverer inn «Mammamia» på sin egen mage, og vist frem det ferdige resultatet på Instagram. Bassist Victoria De Angelis nøyer seg med å bruke den samme, digre, røde beltespennen med platetittelen, som også pryder omslaget.

Tre milliarder streams

«Mammamia» er første nye og egne musikk fra Måneskin etter at de utga andrealbumet «Teatro d'ira: Vol. I» i mars 2020 med hitlåter som «I Wanna Be Your Slave» og «Coraline» om bord. Riktignok vanket det stor suksess for Måneskins versjon av «Beggin'".

– Vi har noen nye låter i lommen, lover Damiano David.

Ifølge plateselskapet har Måneskin vært blant de mest strømmede artistene globalt de siste månedene, med over tre milliarder streams. De har også hatt to sanger inne samtidig på den globale topp 10-listen i over to måneder med «I Wanna Be Your Slave» og «Beggin'".

Nå ser Måneskin mot USA, der de allerede har toppet den alternative radiospillelisten.

Annonse
Annonse
Annonse