Annonse
Cellisten Amalie Stalheim vant Den norske solistpris i oktober, og er en av tre finalister om et millionstort klassiskstipend, som deles ut på tampen av november. Foto: Handout

Solistprisvinner Amalie kan nå gå videre til å vinne talentstipend på én million kroner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Måneden etter at cellisten Amalie Stalheim vant Den norske solistpris, er hun aktuell som en av tre nominerte til et talentstipend på én million kroner.

Den 28 år gamle cellisten kommer fra en familie med musikere, kan ifølge pressemeldingen ikke huske et liv uten musikk, og ble i 2018 tildelt den svenske solistprisen – etter å ha spilt med Kungliga Filharmonien i Stockholm. Da hun i oktober vant Den norske solistprisen, uttalte juryen at hun var «midt inne i en rakettkarriere som vekker oppsikt i Norden og internasjonalt».

– Det er kjempestort å være en av de nominerte. Da telefonen kom må jeg innrømme at jeg fikk litt høy puls, men bare i positiv forstand. Det er en flott anerkjennelse for meg og det jeg holder på med, sier Amalie Stalheim.

Hun har imidlertid to sterke utfordrere å bryne seg på i kampen om Equinors talentstipend i klassisk musikk: August Schieldrop (22) som spiller tuba, og fiolinisten Ludvig Gudim (22), som begge to var nominert til samme stipend i 2020.

Gudim debuterte som fiolinist under Nobels fredspriskonsert som 11-åring.Han har allerede vunnet en rekke priser og har studert musikk ved Juilliard i New York, der han vant Juilliard Violin Concerto Competition i 2019.

Schieldrop, som drømmer om «å vise alle at tubaen også kan synge», sier at om stipendet skulle tilfalle ham, vil det ha mye å si for hans videre handlingsrom. Schieldrop studerer for tiden på Norges musikkhøgskole, og har skrevet og urfremført flere verk. I oktober var han solist med Oslo-Filharmonien i en konsert som komponisten Markus Paus skrev spesielt for hans melodiske stil.

Juryleder er Leif Ove Andsnes, som selv mottok dette musikkstipendet for over 30 år siden. Årets vinner offentliggjøres 30. november.

Stipendet er del av oljeselskapets talentutviklingsprogram Morgendagens helter, og sponsorsjef Cathrine Instebø karakteriserer de tre nominerte som «hardtarbeidende og fremadstormende musikere som gjennom flere år har vist fremragende prestasjoner».

Annonse
Annonse
Annonse