Susanna Wallumrød gir nå ut demoene til albumet som kom på Grappa i 2011, etter at plateselskapet har slettet det.
Gitte Johannessen / NTB

Plateselskapet fjernet album fra strømmetjenestene og destruerte cd-ene

Publisert: 3. november 2021 kl 09.10
Oppdatert: 3. november 2021 kl 09.11

Susanna Wallumrøds album «Jeg vil hjem til menneskene» har blitt slettet av plateselskapet.

Wallumrød ga ut plata «Jeg vil hjem til menneskene» på Grappa i 2011, med låter til dikt av Gunvor Hofmo. Da plateselskapet sluttet å sende salgstall, protesterte hun. Det skriver Klassekampen.

– I 2014–2015 begynte jeg å oppfatte om ikke en motvilje, så at dette ikke sto høyt på prioriteringslista, sier Wallumrød til avisa.

– De leverte ikke noe på flere år, selv om jeg etterspurte det, og det var tydelig at de syntes det var plagsomt.

At musikeren skal få se avregningstallene årlig, er kontraktfestet.

I slutten av 2017 fikk hun en e-post med beskjed om at Grappa like godt kunne la utgivelsen utgå fra deres katalog, slik at hun slapp å «bekymre» seg mer. Tidlig i 2018 var plata borte fra alle strømmeplattformer og restopplaget av cd-ene destruert, uten Wallumrøds godkjenning.

– Plata forsvant, rett og slett. Det finnes heller ikke spor etter den på Grappas sider. Det er ufattelig trist, sier til hun Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Etter flere år fikk Wallumrød se en oppsamlet avregning. Hun ble også tilbudt å kjøpe albumet fra Grappa for å kunne gi det ut på eget selskap – mot en «betydelig sum», sier hun.

I 2018 tok Wallumrød kontakt med interesseorganisasjonen Creo. Siden har begge parter hatt jurister på saken, uten at de har funnet en løsning. 

Klassekampen har vært i kontakt med flere artister som har utgitt album på Grappa og underselskapet Hubro. Flere bekrefter at selskapene har sendt avregninger for seint eller først etter at artistene har purret.

Dette sier Grappa

Helge Westbye, sjef i Grappa, bekrefter at de fjernet albumet som respons på at Wallumrød krevde mer detaljerte og hyppigere avregninger.

– Vi klarte ikke å oppfylle hennes krav til avregninger. Vi har sendt alt vi har mulighet til å dokumentere gjennom våre systemer, til hennes advokat, og det er et ganske omfattende tallmateriale.

De begrunner det med at de har rundt 400 rettighetshavere og at det hender at det glipper litt på ting det ikke er bevegelse på. Han innrømmer at det er kontraktsbrudd, men sier at hun fikk det til slutt.

Saken fortsetter under annonsen

Westbye sier at han kan garantere at artister har fått utbetalt det de har krav på. Han opplever heller ikke konflikten som alvorlig, men sier at det ikke er aktuelt å legge ut Wallumrøds album igjen før hun godtar deres avregninger.

Ledige stillinger – kulturjobb