John Fogerty opptrer på New Orleans Jazz and Heritage Festival i 2019. Samme år gjestet han Norge på turneen der han feiret sine 50 år i musikkens tjeneste.
Foto
AP

John Fogerty Halden-klar til sommeren

Publisert: 7. desember 2021 kl 11.43
Oppdatert: 7. desember 2021 kl 11.43

Den amerikanske musikklegenden John Fogerty skal spille på Fredriksten festning i Halden i juni neste år.

John Fogerty starter sommerens Europa-turné på våre kanter, og ankommer Halden 4. juni etter å ha spilt på Heartlandfestivalen i Danmark dagen før.

Det er ikke så lenge siden han var her sist: I 2019 feiret han 50 år innen musikken med verdensturneen «My 50 Year Trip», som stoppet i Oslo og Stavanger, ifølge pressemeldingen fra arrangør Live Nation.

Sangeren, gitaristen og låtskriveren var leder av Creedence Clearwater Revival fra bandets oppstart under annet navn i 1959 til 1972. Der begikk han låter som «Proud Mary», «Fortunate Son», «Bad Moon Rising», «Centerfield», «Proud Mary», «Susie Q», «Born on the Bayou» og «Have You Ever Seen the Rain».

Låtskrivingen sin forklarte han slik overfor NTB i 1997:

– Egentlig skriver jeg låter på en svært enkel måte. Jeg spiller gitar i time etter time til det dukker opp noe jeg liker. Det kan være et riff, en akkordrekke eller bare en lyd. Det er som jeg har et slags filter i hodet som sier fra når noe er bra. Og da mener jeg virkelig bra. Det skjer kanskje en av 5.000 ganger. Veldig mye av det jeg spiller er nemlig fryktelig dårlig. Men den ene tingen som kan brukes, den kan bli virkelig bra. Det enkle virker nesten bestandig sterkest.

Fogerty skapte en særegen, banebrytende og unik sound, som inneholdt elementer fra både blues, country, pop, rockabilly, R & B, swamp boogie og sørstatsrock. Ifølge Store Norske Leksikon hadde bandet stor suksess verden over i 1969–1971 takket være John Fogertys utrolige rockestemme, fengende melodier og gode tekster.

Saken fortsetter under annonsen

Siden har John Fogerty vært soloartist. Han har vunnet Grammy og er innlemmet i både Rock & Roll Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame.

Ledige stillinger – kulturjobb