Annonse
– Jeg tror vi begge to ganske raskt kom til at vi var på samme bølgelengde, sier Iain Matthews (t.h.) om sin norske samarbeidspartner – strengemesteren Freddy Holm i The Salmon Smokers. Foto: Raymond Mosken / NTB
Iain Matthews

– Jeg forsøker å ikke se meg tilbake, men noen ganger er det uunngåelig

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Fairport Convention-kjente Iain Matthews er tilbake i Norge for å spille inn musikk med det norske bandet The Salmon Smokers, og har fått en ny giv i karrieren.

Det er nemlig andre gang er Iain Matthews spiller inn musikk med The Salmon Smokers, for folk flest kanskje best kjent for å ha vært bandet på de TV-viste hyllestkonsertene viet Leonard Cohen i 2017 og nå senest Bob Dylan i mai.

Det var musikkbransjemannen Tom Skjeklesæther som fungerte som en slags Kirsten Giftekniv, der han mente lakserøykerne ville være en god kombinasjon med Iain Matthews. Americanaveteranen og briten kjente hverandre fra den legendariske Down On The Farm-tiden, og til NTB sier Matthews:

– Jeg stolte på instinktene hans og bestemte meg for å gi det et forsøk. Det føltes riktig, og jeg liker å ta sjansen. Livet er for kort til å være kalkulert i alt du gjør. Noen ganger må du bare si «helvete heller», sier Iain Matthews til NTB.

Plant heiet

De gjorde en håndfull konserter, noen med hele bandet, andre bare med bandleder Freddy Holm i 2018. Året etter kom han tilbake, og nå varmet de opp for Robert Plant – som sto på sidelinjen og ga dem tommelen opp. Så foreslo Iain Matthews å «spille inn noe» og gikk i studio. Nå i februar kom i EP-en «Fake Tan», med hele 11 låter.

Og i disse dager vender Iain Matthews tilbake til Halden for å spille inn et nytt album – samt gjøre en liten norgesturné.

– Jeg skal være i Halden i ti dager og noe av den tiden skal vi spille inn nye sanger. Freddy og jeg har drevet med langdistanseskriving under lockdown, og vi skal jobbe med noen av disse låtene med bandet.

For denne gangen blir det antagelig nesten utelukkende nye låter – der «Fake Tan» også bød på en del av Matthews gamle godlåter; 70-tallsperler som «Woodstock» og «If You Saw Thro' My Eyes».

Skriver sammen

– Det virket som en god idé å nytolke eldre sanger på den første platen. I tillegg ga det meg og Freddy drivkraften til å prøve å skrive noe sammen. Jeg tror vi begge to ganske raskt kom til at vi var på samme bølgelengde. Det andre albumet vil være en mer eventyrlysten affære, med nærmest bare nye låter. Jeg vil ikke si kun nye låter, fordi du aldri vet hva som kan skje, sier Iain Matthews.

Han synes The Salmon Smokers «burde være mye mer kjent» i Norge enn de antagelig er, og sier dette om sitt samarbeid med Halden-bandet som består av Freddy Holm, Eivind Kløverød, Finn Tore Tokle og Omar Østli:

– For meg var det en mulighet til å jobbe med et rockeband, og et unikt et. Jeg liker deres uforutsigbare stil. De kan spille absolutt alt, og med engasjement og begeistring og den blinde troen de later å ha til at alt kommer til å ordne seg, sier Iain Matthews.

Gjenoppfinne seg selv

Iain Matthews entret musikkbransjen i gullalderen, og da popmusikken eksploderte i hjemlandet Storbritannia midt på 1960-tallet sang han i flere lokale popband. Han var innom et surfband, før han i 1967 ble rekruttert som mannlig vokalist i Fairport Convention, som hadde oppstått samme år.

Han er å høre på legendebandets to første album, før historien sier at han skjønte han var ute da han ikke ble invitert til en innspilling. Da startet han i stedet Matthews Southern Comfort, som gjorde det bra med sin cover av Joni Mitchells «Woodstock» på datidens hitlister. Senere fulgte flere andre band:

Matthews har gjennom en omfattende karriere gitt ut over åtti album, solo så vel som med band som Plainsong og Hamilton Pool.

– Det er svært forskjellig bransje i dag fra den jeg vokste opp i. Ekstremt oppdelt og dominert av noen få store selskap. Det er virkelig hver mann for seg selv i dag. Du må også hele tiden gjenoppfinne deg selv for å holde på folks oppmerksomhet, konstaterer Iain Matthews.

– Greit for meg

Hva han synes om for evig og alltid å bli forbundet med Fairport Convention, som han altså var en del av – nærmere bestemt i to år for over 50 år siden?

– Uansett hvilket referansepunkt folk ønsker å bruke, så er det greit for meg, så lenge de ikke stopper opp der og gir meg en merkelapp ifra den sjangeren. Jeg forsøker å ikke se meg tilbake, men noen ganger er det uunngåelig, sier Matthews, som slapp selvbiografien «Thro’ My Eyes: A Memoir’’ i 2018, og medgir at det førte til at han måtte se seg mye tilbake – og minnes.

– For det meste prøver jeg å tøyle mine innflytelser og skrive. Jeg lever gjennom å gjøre nye erfaringer. Det har jeg alltid gjort. Hvis folk tror de vet hva de kan forvente fra meg, så bare vent til det neste albumet – så må de kanskje tenke seg om.

Iain Matthews har samarbeidet med både Nanci Griffith og Elliot Murphy tidligere, og i 2014 turnerte han sammen med de unge hipsterbandene Beach House, Fleet Foxes og The Walkmen og fremførte Gene Clarks kultutgivelse fra 1974, «No Other».

Kort levetid

Han sier han stadig finner ny musikk å glede seg over, bare han graver litt.

– Det er lett å gå glipp av ting fordi hyllelivet til et album er så kort. En av mine store favoritter er et band fra North Carolina kalt Hiss Golden Messenger. Jeg elsker også Midlake og Leon Bridges. Samtidig kan jeg lytte til Crosby, Stills, Nash & Youngs «Deja Vu» og sette pris på det som et stort album.

– Hvem er ditt eget, norske publikum?

– Alle som liker musikken min og kommer på konsert med et åpent sinn, sier Matthews, som ikke bryr seg nevneverdig om hva publikum tror de ønsker å høre.

– Jeg tror de enkelt og greit ønsker å oppleve en kombinasjon av musikalske ideer som de aldri forventet ville forekomme. At hvilken som helst låt vi spiller er en bonus. Det handler ikke egentlig om låtene for meg. Mer om det å ha det moro, og vise frem at dette faktisk fungerer.

Annonse
Annonse
Annonse