Bok

– Som introvert forfatter har jeg hatt det utmerket i koronatiden. Jeg bor i skogen og har alltid skrivero. Dessuten er jeg samboer med en katt, og da er livet uansett godt å leve, sier Synnøve Eriksen til NTB.

Fra drabantbyliv til eventyr i Gudbrandsdalen

Synnøve Eriksen skrev forrige gang om liv og røre i Drabantby-Norge på 50-tallet. Nå har hun fulgt stiene inn i den mektige Gudbrandsdalen – og skrevet et aldri så lite eventyr med handlingen lagt til 1800-tallet.

Publisert Sist oppdatert

Synnøve Eriksen er etter hvert en kjent serieforfatter – med god fartstid. Hele seks romanserier har hun på samvittigheten etter debuten i 2002, og bøkene hennes er trykket opp i om lag fire millioner eksemplarer – og også utgitt på polsk.

Nå er hun klar med en flunkende ny romanserie, som fører tankene til både «Askepott» og «Bridgerton», der en fattig jente, et ball i Christiania, og en kjekk hertug er blant ingrediensene.

I opptakten blir du kjent med unge Olea, som en sensommerdag i 1830 kommer vandrende til en gård i Gudbrandsdalen.

– Jeg var i gang med et annet prosjekt da jeg kom over en artikkel om et glemt vandringsfolk. Dermed måtte jeg ta et dypdykk i historien. Resultatet ble «Der stiene møtes» – en serie på 10 bøker, forteller forfatteren til NTB.

Barn av fattige vandrere

Artikkelen Eriksen kom over, handlet om et vandrefolk som ble sett ned på og omtalt som «meltravere» eller «skøyere», etter det nederlandske ordet schooien – som betyr vandrere.

– Hovedpersonen Olea og følgesvennene hennes er etterkommere av nederlandske og tyske handelsfolk, som vandret rundt i landet og solgte varene sine fra håndkjerrer. De snakket rodi, et blandingsspråk av norsk, nederlandsk, tysk og jiddisk, forklarer forfatteren, og skyter inn:

– Plutselig var de bare der, disse barna av fattige vandrere, og jeg ble nødt til å ta et dypdykk i historien for å finne ut mer om dem.

– Eventyr

Forlaget beskriver «Der stiene møtes» som en utradisjonell serieroman.

– Dette er eventyr, spenning, kjærlighet og historie på én gang, sier forfatteren – som medgir at spranget var stort fra den forrige romanserien. «Jordbærdamene» tok oss med til et livlig og yrende 1950-tall i Drabantby-Oslo. I den nye serien er vi på alle måter et helt annet sted.

Men i forfatterens sjuende romanserie, blir det også avstikkere til både Christiania og St. Petersburg, avslører forfatteren.

– Jeg håper mange lesere blir med på ferden, og at de blir like glade i Olea, Eugen og følgesvennene deres som jeg har blitt, sier Eriksen – som mener bøkene hennes kan gi et innblikk i hvordan livet på 1830-tallet kunne fortone seg for fattige barn av omstreifere.

– Målet mitt er både å underholde og pirre nysgjerrigheten. Men så krydrer jeg alltid fortellingene mine med litt samfunnskritikk, fortsetter forfatteren som har noen veldig trofaste lesere, noen har til og med fulgt henne helt siden debuten med «Bergfoss» i 2002.

– Men jeg forsøker alltid å fornye meg. Det blir for lettvint å alltid skrive fra samme tidsperiode, og fra de samme geografiske område, understreker forfatteren.

Synnøve Eriksen debuterte med romanserien «Bergfoss» i 2002, og har siden skrevet «Doras datter», «Nordlys», «Østenfor sol», «Syvende sans» og «Jordbærdamene».

Powered by Labrador CMS