De siste årene har Cocktail Slippers opplevd at det har kommet flere og flere yngre publikummere. – De er ikke bare litt yngre, men veldig unge, de som har vært på konsertene nå og har fått øynene opp for rock, sier bassist og originalmedlem Sugar, her til venstre med Miss A-OK, Hope, Vega og Rocket Queen.
Astrid Waller
Cocktail Slippers

Feirer de første 20 årene – uten å bry seg om hva naboen eller rockepolitiet synes

NTB
Publisert: 21. september 2021 kl 09.26
Oppdatert: 21. september 2021 kl 09.27

Little Steven holder øye med hvert eneste band som er signert på hans eget selskap Wicked Cool Records, og vier seg litt ekstra til Cocktail Slippers, forteller han til NTB.

– Bandet var en del av årsaken til at vi startet plateselskapet. De er det første bandet vi signerte, og årsaken til deres lange levetid er deres lidenskap for musikken. De har en forbindelse til 60-tallsrøttene – til det jeg kaller renessansen, og det holder dem alltid vitale. Har du slike sterke røtter, kan du lettere gro og finne din egen identitet, som de har gjort, sier Van Zandt og konkluderer om kvintetten, som han nå gir ut jubileumsalbumet «Shout It Out Loud!» med:

– De har en lys fremtid fordi de blir bare bedre og bedre.

Gruppesamhold

– Det er mange musikere som dukker opp og er alene om det, også kvinnelige musikere. Vi står veldig sterkt fordi vi er en gruppe. At vi er musikere og jenter og har en gruppe, er vår styrke. Der kan vi holde på til vi er 70-80, mener gitarist Vega. Men gitarist Rocket Queen, som sammen med bassisten Sugar har vært med helt fra start, legger til:

– Det er personlig også. Man må virkelig ville dette for å holde på sånn som vi har gjort gjennom så mange år. Det er ikke lett å kombinere det som er mer enn et hobbyband med barn og familie og full jobb. Man må ha lidenskapen – ellers tror jeg ikke det går!

– Ting hadde vært veldig annerledes om ikke dette hadde vært så utrolig gøy og gitt oss så mye! Sier Sugar med et stort smil:

Saken fortsetter under annonsen

– Selv om vi har fått barn, holder vi på med noe alle brenner for og da er det ikke et ork. Vi sjonglerer, eller tar ungene med – iallfall på øvinger. Det er en passion for oss alle sammen.

Aldri fredagstaco

For Cocktail Slippers var det ikke noe alternativ å slutte med «musikk og rock som man brenner for og elsker», ifølge vokalist Hope som konstaterer på vegne av dem alle:

– Det hadde blitt et grått liv.

Steven Van Zandt startet nærmest plateselskapet sitt, Wicket Cool Records, for å gi ut Cocktail Slippers, sier han i dag. Her er han omringet av 2013-utgaven av rockebandet på premierefest for «Lilyhammer 2».
Berit Roald / NTB

Det er ikke bare at de ikke gir seg med rocken: De roer heller ikke ned. Ifølge Vega er lydbildet heller blitt hardere, mens Miss A-OK, trommeslageren som kom til i 2019, mener det har fått mer og mer energi. Forklaringen er ifølge Rocket Queen at bandet aldri har hatt noen grenser for hva som er «deres» sjanger. Alle ideer prøves ut, og det mener hun det blir bra musikk av. Og så sparker et element til inn:

Det å ta det helt ut live.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi synes fortsatt at det er gøy å lage musikk, spille musikk og kle oss ut og ha det gøy på scenen. Vi har aldri giddet å sette oss ned i sofaen med tacoen!

Mer uredde

De aldri skuffende sceneklærne er en del av Cocktail Slippers-pakken. Ved denne korsvei er de designet av Cårejånni. Det skal være en fest å gå på konsert, mener kvintetten.

– Antrekkene er minst like mye for vår egen del. Når man tar på seg en sånn outfit som de vi har nå, går det ikke an å la være å bli glad. Det gir oss ekstra energi, og folk på konserten synes det er gøy også. For oss er det ikke noe alternativ med vanlige klær, sier Rocket Queen.

– Når vi kommer ut i disse sceneantrekkene viser vi publikum at vi ikke tar oss selv så høytidelig. Vi signaliserer at dette blir gøy, uansett. Vi har attityden og gir gass, sier Hope. De ville klærne er ifølge bandet del av den selvsikkerheten som de 20 årene med fartstid har gitt Cocktail Slippers-medlemmene.

– Man er om ikke annet mer uredde. Vi har holdt på lenge og vet hva vi liker, og vet hva som funker. Vi er ikke redd for å dumme oss ut lenger, sier Rocket Queen.

Indre kamp

Saken fortsetter under annonsen

Cocktail Slippers har gjennom årene med USA-spilling møtt rockere som Joan Jett og Debbie Harry i Blondie, som de kaller uredde stilikoner som har turt å være seg selv – og stå for det de tror på.

– Joan sa til oss at hun ønsker andre skal slippe å måtte kjempe samme kampen som hun har måttet stå i fordi hun er kvinne, spiller rockegitar og gir faen, forteller Rocket Queen. Men i dag står ikke kampen først og fremst mot ytre omstendigheter, som før: Det handler heller om en indre kamp – mot seg selv.

– Det handler om å lære seg å slippe å være flink pike, eller bekymre seg for hva naboen eller rockepolitiet – de som står med armene i kors – synes.

Hope ser mot de eldre foregangsrockerne av begge kjønn som forbilder på karrieren videre.

– Vi har ikke nevnt dette med alder, sier hun med glimt i øyet: – For skal egentlig noen ha rett til å si at «dette kan dere ikke holde på med lenger»? Så lenge vi har det gøy, holder vi på. Den dagen vi ikke får energi av å gå på scenen, eller lage musikk, slutter vi. Ikke fordi noen synes det ikke er bra nok eller at vi er for gamle til å gå rundt i leopardsuperhero-antrekk.

– Det blir man aldri, utbryter de andre samstemt.

Kjører på med kvinner

Saken fortsetter under annonsen

At de i jubileumsåret 2021 er et band med kun kvinnelige medlemmer, det som før politisk musikkorrekthet ble kalt jenteband, var et bevisst valg i starten.

– Nå lenger er vi ikke like opptatt av det, men av at kjemien skal stemme og at det er flinke musikere som passer inn. Så har vi vært så heldige at vi har funnet kvinner som har passet inn. Når vi først bare har vært hunkjønn og det er blitt en greie, er det gøy å kunne kjøre på med det, lyder det fra Rocket Queen.

De fem Slippersene synes flere jenter burde begynne med rock, erklærer de:

– AKKS er kjempebra, man trenger å rekruttere flere jenter og kvinner inn i musikken. De må lære seg å gi litt mer faen, da blir de bedre, sier Hope, mens Sugar lar seg begeistre av alle jentene hun ser på TikTok som spiller trommer.

– Jeg tenker «endelig kommer de». Vi må legge vekt på at det er kult å spille andre instrumenter, mer enn piano og gitar også. At sosiale medier ikke bare blir om å legge sminke, men også om å spille trommer!