Annonse
Under NRKs årlige julekonsert i helgen fremførte flere artister musikk sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK). Her er KORK avbildet ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Endret «Tenn Lys» i NRK-sending uten å gi beskjed

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Under NRKs julekonsert ble salmen «Tenn lys» fremført med en tekst som tok ut kristent innhold. Eyvind Skeie mener NRK har brutt åndsverkloven.

Under NRKs årlige julekonsert i helgen fremførte flere artister musikk sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK). Blant annet opptrådte bandet 9 grader nord med adventssalmen «Tenn lys». Gruppen hadde gjort flere endringer og skrevet om siste vers. Det skriver Vårt Land.

«Må jord og himmel møtes» hadde blitt gjort om til «Må jord og drømmer møtes».

I fjerde vers sang gruppa på tamil, og i sendingen var dette verset tekstet på nynorsk. Det var annerledes enn slik Skeies salmetekst lyder i siste del av verset.

I et Facebook-innlegg lørdag kveld skriver Skeie at han setter pris på formidlingsgleden til gruppa, men at omskrivingen kan være i strid med åndsverkloven. Til Vårt Land sier Skeie blant annet følgende:

– Jeg burde vært kontaktet om dette. Det enkle svaret er at jeg ville sagt at det ikke er aktuelt.

Beklager

Orkestersjef i KORK, Rolf Lennart Stensø svarer i en e-post at det har skjedd en glipp «hos oss».

– Vi skulle selvfølgelig ha tatt kontakt med Skeie i forkant. Dette ble ikke gjort, og det beklager vi. Vi har også beklaget direkte til Skeie.

Eyvind Skeie sier at han ikke har lyst til å gå kraftig ut mot de unge menneskene i 9 grader nord, men at NRK som redaksjonelt ansvarlig bør si at dette ikke skulle vært gjort. Ifølge Skeie vil han ta saken videre med NOPA, en fagforening for alle som driver med tekst og musikk.

Annonse
Annonse
Annonse