Björk kommer til Norge i juli og august neste år – og gjør konserter i Trondheim og Bergen.
Foto
Santiago Felipe / NTB

Björk til to norske festninger til sommeren – sammen med et norsk orkester

Publisert: 8. desember 2021 kl 10.09
Oppdatert: 8. desember 2021 kl 10.09

Björk er klar for to norske konserter til sommeren – og begge foregår på festninger. Dit tar hun med seg Trondheimsolistene.

Først er det Kristiansten festning i Trondheim som får besøk av Björk 30. juli som del av Olavsfest. Derfra reiser Björk videre til Bergenhus festning i Bergen, der hun skal spille på Plenen 3. august.

Det loves et møte med «en unik artist som gjennom flere tiår har påvirket populærkulturen og flyttet grenser med sin hvileløse skapertrang og beinharde integritet».

De to konsertene, der Björk har Trondheimsolistene med seg på scenen, er del av det nye kapitlet hun begynte på tidligere i høst hjemme på Island med fire konserter kalt «Björk Orchestral». I 2022 er planen at hun tar med seg dette orkesterkonseptet på turné.

Trondheimsolistene er selv internasjonale størrelser, men har også nylig turnert med Åge Aleksandersen her hjemme. Orkesteret har nesten like mange Grammy-nominasjoner som Björk, ifølge pressemeldingen: Hun har 15, mens Trondheimsolistene har 12 nominasjoner og én pris.

– Det er stort

Björk har også tidligere latt sangene sine bli å høre med strykerarrangement, som på 2015-albumet «Vulnicura». I et intervju om denne platen sa hun at for henne står strykere for «nervene i menneskekroppen».

Saken fortsetter under annonsen

– Stemmen og blåseinstrumentene er lungene. Beats er for dansing og hjertet ditt som slår, men når du stryker over strengeinstrumentene er det som om nervene dine vibrerer. Derfor blir vi så raskt glade i strykere, lød det fra Björk.

Daglig leder Steinar Larsen i Trondheimsolistene ser veldig fram til samarbeidet med Björk, og uttaler:

– Hun er en av verdens mest profilerte artister gjennom flere tiår, og det er klart at det er stort for oss å få spille med henne og at hun ønsker å jobbe med oss – og ekstra stor stas at det skjer under Olavsfest. Trondheimsolistene er jo et sjangeruavhengig orkester, og med Björk blir dette garantert en konsert helt utenom det vanlige, sier Larsen.

Ledige stillinger – kulturjobb