MusikkPlot

Safario på scenen under bransjefestivalen by:Larm i 2019.

Forbereder stor gjenåpningsfest

By:Larm var den siste store festivalen som ble arrangert som vanlig før nedstengingen i 2020. Nå er festivalen den første til å bli arrangert etter gjenåpningen.

Publisert Sist oppdatert

Da Norge stengte ned 12. mars 2020, ble det innført forbud mot kulturarrangementer i Norge. Siden den gang har det både blitt åpnet opp og blitt strammet inn i regelverket, både nasjonalt og lokalt. Men det har hele tiden vært strenge begrensninger i antall deltakere og avstandskrav.

Den siste oppdateringen av regelverket har betydd at maks antall personer avhenger av om det brukes koronasertifikat, om det er faste plasser og om det er inne eller ute. Utendørs har maksimalt 10.000 tilskuere kunnet slippe inn.

I dag kom beskjeden om full gjenåpning av kulturlivet – og det uka før by:Larm, som er Nordens største musikkonferanse og -festival, arrangeres i hovedstaden.

– Endelig kom beskjeden vi har ventet på. Kulturlivet har stått i stormen i lang tid, nå er vi tilbake for fullt, sier presseansvarlig i by:Larm, Erik Egenes, i en kommentar til KulturPlot.

Gjenåpningsfest med 100 nye artister

By:Larm var også av de siste som arrangerte en fullverdig festival før landet ble stengt ned.

2020-utgaven av by:Larm ble nemlig arrangert helt i slutten av februar det året, til nyheter om at covid-19 kom stadig nærmere.

Det blir spesielt, ifølge Egenes:

– Årets by:Larm blir den store gjenåpningsfesten. Vi var den siste store festen før nedstengingen, nå er vi den første store festen etter gjenåpningen. Det blir dansing, skåling, klemming og rett og slett nyting av musikk, slik vi husker det fra før pandemien.

– Alt dette til lyden av 100 nye artister – ferskt talent som er mer spillesugne og gira enn noensinne. Denne utgaven av by:Larm blir one for the books, legger han til.

Omtales som en milepæl

Regjeringen kunngjorde gjenåpningen på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sa kulturminister Abid Raja (V)

Kulturministeren roste kulturen, idretten og frivilligheten for å ha funnet nye veier, selv om det har vært vanskelige smittevernregler å forholde seg til.

– Og sammen har vi sørget for alt fra julekonserter til sommerarrangementer og fotballkamper og alt imellom over hele Norge. For alt ekstraarbeid og energi som kultursektoren, frivilligheten og idretten har lagt ned siste 18 månedene for å skape og spre kultur til befolkningen, fortjener sektoren en stort takk.

Raja ga også skryt til ordningene som regjeringen har laget, og han sa at disse har vært sterkt medvirkende til at det er færre konkurser i kultursektoren enn det er sammenlignet med før koronaen.

Powered by Labrador CMS