Annonse
Foto: Thomas Felberg rocker igjen som medlem av Smittebærerne, der de to andre er Jo Schumann, som er gitarist og produsent, og Erling Arvola, bassist og låttekstforfatter for «Post Corona Stresslidelse». Foto: Mona Larsen / daWorks
Thomas Felberg rocker med Smittebærerne

– Vi skal være like skamløse som El Papi, Hagle og Tix

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Teksten oppsummerer det nye dagliglivet, med nedstenging, livet på vent, påtvunget hjemmeliv, gigger på Facebook, hjemmeskole, mutert virus og håndspritrus, og konklusjonen i refrenget er «klarer ikke mer». Et sted synger han også «får ikke puste, av med maska».

– Dette er en reaksjonslåt og ikke en trøstelåt, hevder Felberg:

– Denne låten fanger følelsen og frustrasjonen de fleste har kjent på under denne tiden og hva vi alle innerst inne har lyst til å gjøre, nemlig bryte oss fri fra covid-virusets harde hånd over vårt samfunn og vår levemåte – og være fri til å gjøre hva vi vil når vi vil, og med hvem vi vil. «Post Corona Stresslidelse» kan ses på som ren motgift mot coviddepresjon og andre mørke følger dette viruset har fått på vår hverdag.

Håper Erna ser humoren

Låten slapp han sammen med Jo Schumann og Erling Arvola under bandnavnet Smittebærerne. I god rockestil har alle tatt etternavnet Smitt, mens plateomslaget er prydet med et sladdet bilde av Erna Solberg og ektemannen – fotografert under det famøse Geilo-oppholdet som ga statsministeren en bot for smittevernbrudd.

Thomas Felberg håper Solberg liker platecoveret og at hun ser humoren i det.

– Men det er jo også noen lag med en mørkere forståelse her av det hele. Det er opp til hver enkelt hva dette bildet gjør med deg når du ser det. Men jeg tror alle i Norge vil få noen tanker når de ser dette nå smått ikoniske bildet, særlig sett i lys av året som har vært og alt som har skjedd, sier Felberg, som høres nesten seriøs ut når han fastslår:

– Vi kan ikke bare puse rundt og ligge på sofaen bak gardinene og katatonisk vente på at noen skal redde oss i den illusjonen om at noen involverte her egentlig vet hva de driver med. Vi må bryte ut og ta livene våre tilbake, i hvert fall mentalt. Denne låten er ment å være en bidragsyter til dette. Følelsen av å bryte ut av skallet og danse på bordene uten baktanker.

Vil være skamløse

Ambisjonen med Smittebærerne er nemlig å skape «afterski stemning»-rock for alle årstider. Ifølge bandets YouTube-kanal er mottoet «to make rock great and commercial igjen».

«Smittebærerne skal være like skamløse som El Papi, Hagle, Soppgirobygget og Tix i jakten på høye streamingtall. Ikke et vondt ord om de nevnte konkurrentene på hitlistene, men med Smittebærerne trenger du ikke å la låtene være guilty pleasures, kun pleasures», heter det fra de tre blad Smitt.

– Låten er akkurat så ironisk eller uironisk du vil! Det er humor her, men hvordan du tar den imot vil nok variere. En låt til både glede og forargelse, akkurat som ekte rock’n’roll skal være. De som er med, elsker det, og resten kan få tenke hva de vil. Smitten er i huset og den sprer seg. Heldigvis er Smittebærerne ett hyggelig virus som redder liv. Men det er solid musikalsk håndverk i bunn her fra Jo Schumann. Så det er ikke tull det som blir spilt eller sunget her. Som Zappa en gang sa: «Does humour belong in music?» Hør Smittebærerne og finn ut, reklamerer Felberg med glimt i øyet.

Norsk i Teigen-hyllest

Uansett er «Post Corona Stresslidelse» første gang Thomas Felberg synger på norsk – iallfall i rockesammenheng: Som vokalist først i WE og deretter i Smoke Mohawk, heller ikke ukjent med humor i rocken, gikk det på engelsk. (Da Smoke Mohawk tro til på Raga Rockers-hyllesten på boks, hadde ikke Felberg tid, så da steppet Biff Malibu inn på vokal i hans sted).

– Norsk føles helt ok og det er gøy å synge en låt som henvender seg så direkte til Norge. Som halvt engelsk har jeg alltid sunget på mitt andre morsmål, engelsk, fordi jeg alltid har følt at jeg kunne uttrykke meg selv bedre på engelsk enn på norsk, forteller Felberg, og påpeker at han sang på norsk i hyllestshowet til Jahn Teigen i Tønsberg sommeren 2019.

Der sto han på scenen sammen med Atle Pettersen, Lise Karlsnes og Knut Anders Sørum.

– Hvis alt går som det skal så drar vi ut på Jahn Teigen hyllesturne over hele Norge i oktober og november. Men denne turneen har blitt utsatt to ganger allerede på grunn av korona så «fingers crossed».

Om WE-gjenforening

De siste årene er Thomas Felberg blitt mer av en TV-profil. Selv hevder han at rockeren i ham aldri har vært borte – til tross for åtte år som «Stjernekamp»-dommer, programleder for «Tidsbonanza», Se og Hør-pris som Årets Kjendis og nylig deltagelse i «Farmen Kjendis».

– Livet er mangefasettert. Jo eldre man blir, jo mer skjønner man at det er gøy og givende å jobbe med forskjellige ting, uttrykk og stiler. Rock’n’roll har jo historisk alltid vært en svamp som har trukket til se elementer fra andre sjangre og uttrykk. Og det er det jeg driver med: Jeg varierer livet – og ikke minst forsørger familien min på best mulig måte, sier Felberg, og siterer på ny Frank Zappa, denne gangen med utsagnet om at «Music is the best».

– Jeg har alltid en rock’n’roll energi i det jeg gjør, og jeg leverer jo også obskur og herlig rock hver uke på NRK P13 på «Felbergs Loft» og «Felbergs Rock & Cocktails», noe jeg har nå gjort ukentlig for NRK radio i snart 18 år. Så rocken har aldri vært borte, den har bare fått flere farger.

I fjor sommer ble hele WE-katalogen relansert av Drabant Records, og finnes nå på strømmeplattformene. Om en eventuelt gjenforening sier Thomas Felberg:

– Om WE fysisk kommer sammen igjen, vil tiden vise. Akkurat nå er det ikke aktuelt med en WE reunion for noen av de involverte, tror jeg. Men aldri si aldri.

Annonse
Annonse
Annonse